Confidenţialitate

22 decembrie 1989, ziua în care Nicolae Ceaușescu era înlăturat de la conducerea României. Actorul Valentin Voicilă: „Am dansat hora unirii, am strigat Dumnezeu este cu noi” | AUDIO

În urmă cu 33 de ani, pe 22 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu era înlăturat de la conducerea țării. Dictatorul părăsea clădirea Comitetului Central cu ajutorul unui elicopter. Cu toate acesta, s-a tras în continuare în populație. La o zi după ce a depus o coroană de flori la troița de la Universitate, fără să spună un cuvânt, președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi un comunicat, prin care amintește că nepedepsirea vinovaților pentru crimele de la Revoluție întreține durerea și frustrarea oamenilor. Între timp, în întreaga țără continuă comemorările.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 22 decembrie 1989, la ora 12 și 6 minute, Nicolae și Elena Ceaușescu părăsesc Comitetul Central cu ajutorul unui elicopter, iar mulțimea adunată în Piața Palatului începe să cânte de bucurie.

În timpul nopții, fuseseră lupte de stradă în București, cu zeci de morți și răniți, în vreme ce la Arad, pe întuneric beznă, oamenii ieșiți în stradă rosteau rugăciuni, își amintește actorul Valentin Voicilă, liderul revoluției din Arad

„Am dansat hora unirii, am strigat <<Dumnezeu este cu noi>>, ne-am rugat, am spus <<Tatăl nostru>>. Nimeni nu a anticipat că Ceaușescu va pleca de la conducerea României”, a spus Valentin Voicilă.

Actorul Valentin Voicilă: „Trebuia să fim omorâți cu baionetele și băgați în saci și piața spălată de sânge”

În momentul în care au intrat în primăria din Arad, oamenii s-au îngrozit: „Am văzut ce ne aștepta. Buzdugane făcute la CPL și plasă cu ochiuri foarte rezistențe de pescari. Dacă ne prindeau în plasa aia, nu mai scăpam. Trebuia să fim omorâți cu baionetele și băgați în saci și piața spălată de sânge”.

La mai puțin de o oră de la fuga cuplului Ceaușescu, la Televiziunea Română, actorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu făceau anunțul istoric: „Armata în București e cu noi. Dictatorul a fugit. Am invins”.

Cuplul Ceaușescu e dus la Târgoviște, însă pe străzi continuă să fie împușcați oameni, în vreme ce se răspândesc zvonuri despre teroriști.

„În lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”, transmite președintele Klaus Iohannis, într-un comunicat. În întreaga țară, au loc, zilele acestea slujbe de comemorare a celor uciși la Revoluție.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 22 decembrie 1989, momentul fugii cuplului dictatorial Ceaușescu | VIDEO