Confidenţialitate

208 ani de la nașterea lui Charles Darwin

Charles Robert Darwin s-a născut pe 12 februarie 1809 într-o familie înstărită şi influentă care-și dorea ca el să devină preot. Doar că Charles Darwin avea preocupări într-o altă direcție și, în ciuda educației primite într-o școală care ținea de Biserica Anglicană, s-a orientat către științele naturii. A devenit cunoscut și apreciat în comunitatea științifică după ce a observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, constatările sale fiind prezentae în cartea „Originea speciilor”.

”Nu îţi pasă de nimic altceva în afara de a trage cu arme, câini şi a prinde şobolani. Te vei face de ruşine, pe tine şi pe întreaga ta familie”, i-ar fi spus tatăl lui Charles Robert Darwin înainte să urce, pe 27 decembrie 1831, la bordul navei Beagle. Expediția, care a durat aproape 5 ani, este cea în care înceapă formularea teoriei evoluționiste.

Naturalistul englez demonstrează că toate speciile s-au dezvoltat de-a lungul timpului dintr-un strămoș comun prin procesul de ”selecție naturală”, ceea ce contestă, din punct de vedere științific, ideea că Dumnezeu a creat totul de la bun început. Lipsa unor noțiuni de genetică din zilele noastre, precum “cromozom”, legile lui Gregor Mendel și teoria ereditară a lui Morgan, l-au împiedicat pe Charles Darwin să explice toate aspectele teoriei sale. Charles Darwin a identificat în cercetările sale că omul și maimuțele au un strămoș comun, o consecință a teoriei evoluției care nici până azi nu a fost acceptată de creaționiști și de conservatorii religioși.

În cartea „Originea speciilor”, Darwin răspunde simplu celor care l-au contestat: “Ignoranța aduce mai multă încredere decât cunoașterea: Acei care cunosc puțin și nu acei care cunosc mai mult, afirmă despre o anumită problemă că va fi sau nu rezolvată de către știință”

Charles Darwin s-a stins din viață pe 19 aprilie 1882.