Confidenţialitate

200 de actrițe britanice au semnat o scrisoare împotriva hărțuirii sexuale

Aproape 200 de actriţe britanice şi irlandeze au semnat o scrisoare care cere măsuri împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă.

Emma Watson, Carey Mulligan, Emma Thompson, Naomie Harris, Jodie Whittaker şi Saoirse Ronan s-au aflat printre cele 190 de semnatare ale scrisorii care a fost adresată unor „Dragi surori” şi publicată în săptămânalul The Observer.

Semnatarele au spus că au fost inspirate de mişcarea Time’s Up din SUA, un fond de apărare legală pentru victimele abuzurilor înfiinţat de femeile de la Hollywood după dezvăluirile începute anul trecut privind abuzurile sexuale foarte răspândite în industria de divertisment.

Ele au solicitat donaţii pentru un nou Fond britanic pentru justiţie şi egalitate, care va fi administrat de fundaţia caritabilă pentru femei Rosa.

„Dacă v-aţi spus că s-a terminat timpul, dacă poveştile pe care le-aţi citit în ziare au rezonat în voi şi v-au bulversat, alăturaţi-vă nouă în schimbarea acestei situaţii. Să facem din 2018 anul în care s-a terminat cu hărţuirea sexuală şi abuzul”, se menţionează în scrisoare.

„Această mişcare este mai mare decât o schimbare numai în industria noastră. Această mişcare este una de intersecţie, cu discuţii dincolo de rasă, clasă, comunitate, mediu de lucru, care abordează dezechilibrul de putere”, se mai menţionează în textul citat.

Scrisoarea mai menţionează că „în trecutul nu prea îndepărtat, trăiam într-o lume în care hărţuirea sexuală era o glumă inconfortabilă; o parte jenantă de neevitat a faptului că erai femeie sau fată”.

Emma Watson a donat deja un milion de lire sterline (1,4 milioane de dolari) acestui fond, potrivit The Observer.

Mișcarea lor a fost însoţită de o a doua scrisoare semnată de 160 de activiste şi femei din mediul academic care au salutat „apelul surorilor noastre din industria de divertisment de a se uni pentru a spune că s-a terminat cu hărţuirea şi abuzul”.

Într-un ecou al ceremoniei Globurilor de Aur de luna trecută, actriţele sunt decise să se îmbrace în negru la gala BAFTA şi multe dintre ele ar putea fi însoţite de militante feministe în loc de partenerii lor.