Confidenţialitate

20 de miniștri de Externe caută soluții pentru oprirea avansului Statului Islamic

Irakul și țările care fac parte din Coaliția Occidentală împotriva grupării teroriste Statul Islamic se acuză reciproc de ineficiență.

Prezent la Paris, la reuniunea a 20 de miniștri de Externe, premierul irakian a avertizat că avansul obținut de militanții grupării Statul Islamic în Irak este un eșec al întregii lumi.

Premierul irakian s-a plâns că sancțiunile impuse de Occident Rusiei și Iranului au împiedicat țara sa să cumpere mai multe arme, precizând totodată că, practic, Irakul nu a primit ajutor concret.

În plus, premierul de la Bagdad s-a plâns că prea mulți cetățeni europeni, egipteni și din Arabia Saudită ajung să lupte pentru Statul Islamic și a cerut explicații.

În urmă cu 2 săptâmâni, Statul Islamic a preluat și controlul orașului Ramadi, capitala privinciei Anbar, învingând armata irakiană. Orașul se află la mai muțin de 90 de kilometri de Bagdad.

De partea cealaltă, diplomații occidentali cer explicații Bagdadului pentru cucerirea unor orașe irakiene de către teroriști. Potrivit presei australiene, ministrul de Externe de la Canberra ar urma să pună în discuție voința armatei irakiene de a apăra țara de Statul Islamic.

La Paris, diplomații occidentali încearcă să caute soluții pentru recucerirea orașelor din mâinile teroriștilor.

Totul în condițiile în care cele peste 4 mii de raiduri ale coaliției internaționale efectuate în ultimele 10 luni nu au reușit să oprească avansul teroriștilor în Siria și Irak. Statele Unite ale Americii care conduc această coaliție se opun trimiterii de trupe care să lupte în Irak.