Confidenţialitate

20.000 de medici și asistente medicale, în grevă japoneză, timp de 5 zile

Angajații din sistemul sanitar sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă.

La protest, iau parte membrii a 3 mari federații: Hipocrat, CNS Cartel Alfa și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România. Ei solicită Ministerului Sănătății să le fie plătite gărzile efectuate în afara programului, iar sporurile să fie calculate în funcție de salariul actual și nu raportat la salariul din 2009.

Bolnavii nu sunt afectați de acest protest.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți în primul rând de modul în care au decurs ultimele negocieri cu ministerul Sănătății pe tema legii salarizării unitare – a spus pentru Europa FM, Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În perioada următoare, lista cu revendicările medicilor va fi înaintată prefecților din fiecare județ, iar de luna viitoare, sunt luate în calcul și alte forme de protest.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Federațiile Sanitas și Solidaritatea Sanitară au anunțat că nu iau parte la greva japoneză, deoarece sunt negocieri în curs la Ministerul Sănătății.

Premierul Dacian Cioloș spune că guvernul nu are bani pentru a aproba, la următoarea rectificare bugetară, majorări salariale pentru angajații din sănătate. Dar subiectul trebuie discutat, având în vedere situația dificilă din sănătate – a spus șeful guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la 1 octombrie 2015, salariile a 200.000 de angajați din sistemul sanitar au fost majorate cu 25%.

Au crescut unele sporuri pentru condițiile de muncă și turele de noapte, iar medicii rezidenți au primit, pe lângă majorarea salarială, o bursă lunară de 670 de lei.