Confidenţialitate

2 august, ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor a fost recunoscută oficial de Parlamentul European în anul 2015.

Institutul “Elie Wiesel” aduce un omagiu în memoria victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului şi atrage atenţia asupra faptului că discriminarea şi rasismul reprezintă încă o vulnerabilitate a societăţii.

“În urmă cu 74 de ani, în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, aproximativ 3.000 de romi au fost exterminaţi. Astăzi, cu prilejul comemorării a mai bine de şapte decenii de la tragicul eveniment, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” se înclină cu respect şi aduce un omagiu memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului”, se afirmă într-un comunicat al Institutului “Elie Wiesel”.

Menţionând că “gesturile simbolice trebuie dublate de acţiuni de susţinere”, prin implicarea “în acţiuni de cercetare istorică şi promovare a memoriei victimelor prin activităţi de educaţie şi cultură”, asemenea celor organizate de Institut, reprezentanţii instituţie subliniază faptul că “discriminarea şi rasismul reprezintă încă o vulnerabilitate a societăţii”.

“Astăzi, discriminarea şi rasismul reprezintă încă o vulnerabilitate a societăţii. Însă, considerăm că rememorarea constantă şi educaţia continuă a publicului tânăr sau matur deopotrivă reprezintă practici prin care putem preveni şi combate atitudinile rasiste care, altfel, ar putea degenera în acţiuni similare celor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”, se mai arată în comunicatul Institutului “Elie Wiesel”, transmis de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Împotriva Romilor.