Confidenţialitate

12 tone de pâine și peste 6 tone de făină, retrase de la vânzare de ANPC. Pentru ce alte nereguli au aplicat comisarii amenzi | AUDIO

Nu știm ce pâine mâncăm și de la ce producător, pentru că etichetele nu sunt complete. În plus, făina care ajunge în brutării e plină de insecte. Sunt doar câteva din neregulile descoperite de comisarii de la Protecţia Consumatorilor în urma unui amplu control desfășurat în perioada 10-21 iunie 2024.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ANPC a împărțit peste 650 de amenzi în valoare de peste trei milioane de lei vânzătorilor și producătorilor de pâine. Comisarii au controlat aproximativ 1.000 de brutării şi firme de morărit şi au retras de la vânzare 12 tone de pâine și peste 6 tone de făină.

Au găsit pe rafturile magazinelor pâine şi alte produse de panificaţie expirate, cu ambalaj rupt sau cu alt gramaj declarat. În plus, pe etichete nu erau trecute informaţii obligatorii despre sortimentul respectiv; nici ingredientele, aditivii alimentari sau valorile nutriţionale ale produsului.

În alte cazuri nu era afişată denumirea furnizorului de pâine, a produsului sau a preţului exprimat în lei/kg şi lei/bucată. Unii vânzători nu respectau regimul promoţiilor ori condiţiile de transport, depozitare şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie. În ceea ce privește produsele de  morărit, cel mai adesea, la raft s-au găsit făină de grâu, mălai, griș sau pesmet infestate cu insecte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: STUDIU: 7 din 10 români spun că viața lor cotidiană este afectată de caniculă. 71% dintre respondenți spun că se simt mai irascibili în perioade de căldură excesivă | AUDIO