“12 ani de sclavie” si “Gravity” si-au adjudecat marile premii la gala Bafta

Competiția actorilor a fost câștigată de britanicul Chiwetel Ejiofor, iar cea a actrițelor de australianca Cate Blanchet.

’12 ani de sclavie’ a fost desemnat cea mai bună peliculă, aseară, la gala premiilor acordate de Academia britanică de Film (Bafta).

Regizată de britanicul Steve McQueen, producția – care spune o poveste americană – și-a adjudecat și premiul pentru cel mai bun actor prin Chiwetel Ejiofor.

Cel mai bun film britanic a fost desemnat ‘Gravity’, turnat la Londra, având în distribuție starurile hollywoodiene Sandra Bullock și George Clooney. Regizorul mexican al fimului, Alfonso Cuaron, s-a impus la categoria sa. ‘Gravity’ a fost recompensat și pentru efecte vizuale și coloană sonoră.

Competiția actrițelor a fost câștigată de australianca Cate Blanchett, pentru prestația din ‘Blue Jasmine’.

Cel mai bun scenariu a fost desemnat cel al peliculei ‘Philomena’, cu Judi Dench în rol principal.

‘Fronzen’ a câștigat cursa animațiilor, ‘ Actul de a ucide’ , cel mai bun documentar, ‘La grande bellezza’, cel mai bun film străin, ‘ Rush: Rivalitate şi adrenalină’ – cel mai bun montaj, ‘Sleeping with the Fishes’ – cel mai bun scurtmetraj animat, iar ‘Room 8’ – cel mai bun scurtmetraj de ficţiune.

Actriţa britanică Helen Mirren a fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – care este acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts.

De asemenea, regizorul Peter Greenaway a primit un premiu BAFTA pentru contribuţia la dezvoltarea cinematografiei.