11 oameni si-au pierdut viata in inundatiile care afecteaza Europa Centrala

Mii de oameni au fost evacuaţi din calea apelor în Austria şi Germania.

În Germania, cel mai afectat este orașul Passau, unde apele au înregistrat ieri cel mai ridicat nivel din anul 1501. În această dimineață nivelul fluviului a scăzut însă cu jumătate de metru. A fost solicitat și ajutorul armatei, pentru a ajuta echipele de salvare.

În oraşul Regensburg din Germania, străzile au fost închise, din cauza creşterii masive a nivelului apelor Dunării. Inundaţii au fost înregistrate și în zonele estice. În Chemnitz şi Leipzig, două orașe din Saxonia, a fost decretată stare de urgenţă.

Cancelarul german Angela Merkel s-a deplasat în zona sinistrată pentru a evalua situaţia.

În Cehia, Guvernul a decretat stare de urgență în aproape toate regiunile din vestul țării, unde aproximativ 3 mii de oameni au fost evacuați. Doar aici, cinci persoane au murit și alte câteva au fost date dispărute. Metroul din Praga este parţial închis de duminică seara, iar numeroase căi ferate şi drumuri au fost blocate. Ieri, toate școlile din Praga au fost închise. Armata a mobilizat aproximativ 2.000 de militari.

Și în Austria o persoană a murit și alte două au fost date dispărute.Sute de persoane din Salzburg și Melk au fost evacuate.

Potrivit autorităţilor, Dunărea şi Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească nivelul din 2002, când inundaţiile au provocat pagube în valoare de 7,5 miliarde de euro. Traficul fluvial a fost suspendat pe tot sectorul austriac al Dunării.

Ploile torenţiale au provocat o victimă și în Elveția, unde un bărbat a fost luat de ape.

Comisia Europeană a anunţat că este pregătită să le vină în ajutor Germaniei, Austriei şi Cehiei.