11 morti in Bosnia, in urma inundatiilor

Și în Serbia, au fost evacuate din calea apelor peste 15.000 de persoane. De miercuri, a plouat continuu și zeci de mii de oameni au rămas blocați în locuințe.

Bosnia și Serbia se confruntă cu cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani.

Ploile abundente din ultimele zile au făcut ca râurile să își iasă din matcă și zeci de sate și de orașe au fost inundate. În imaginile surprinse de televiziuni, se observă cum apa ajunge până aproape de acoperișurile caselor, o altă locuință se prăbușește după ce apa i-a distrus temelia și zeci de persoane sunt urcate în bărci de salvare. În zonele din nordul Bosniei unde apa s-a retras, s-au descoperit cadavrele mai multor persoane.

Vremea rea a împiedicat operațiunile de salvare. În continuare sunt zeci de mii de oameni blocați în casele lor, în vreme ce autoritățile au încercat să trimită elicoptere pentru evacuarea celor afectați de inundații și alunecări de teren.

Și în Serbia, au fost evacuați 15.000 de oameni din 10 orașe inundate. Și aici au fost găsite mai multe persoane înecate, dar autoritățile au decis să anunțe numărul morților doar după încheierea operațiunilor de salvare. Ne e teamă de ce am putea descoperi după retragerea apelor – a spus premierul sârb, Alexandar Vucici.

Meteorologii au anunțat că ploile vor scădea în intensitate în următoarele zile, în Serbia și Bosnia.