Confidenţialitate

103 ani de la bătălia de Mărășești: ”Pe aici nu se trece!”

Pe 6 august se împlinesc 103 ani de la bătălia de la Mărășești. Cictoriile de la Mărăşti şi Mărăşeşti din vara lui 1917 sunt invocate cel mai adesea atunci când se vorbește despre Primul Război Mondial și modul în care trupele române au luat parte la bătăliile decisive. Bătălia de Mărășești a fost ultima operaţiune de amploare a Antantei pe Frontul de Est.

Germanii şi austro-ungarii plasaseră lângă Mărăşeşti 12 divizii cu peste 1100 tunuri şi în 6 august a început atacul prin focuri de artilerie germană asupra luncii Siretului, apărată de ruşii care începuseră să se retragă din faţă trupelor inamice.

Pe poziţiile lor au intervenit însă soldaţii români din Divizia 5 şi 9 Infanterie, în timp ce alte două regimente au oprit ofensivele pe direcţia Moara Albă- Furceni.

Rezistanta ostaşilor românilor a fost neobişnuit de dîrză în decursul celor 14 zile de lupte de la Mărăşeşti, continuate apoi şi la Varniţa şi Muncelu. Au pierit în lupte 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români, dar eroicele lor fapte de arme au intrat în istorie.