Confidenţialitate

100 de taxe, inclusiv „timbrul auto de mediu” și „taxa radio-TV” – eliminate de Parlament. Scandal și amenințări la Camera Deputaților

În  UNANIMITATE – așa s-a votat legea prin care sunt eliminate peste 100 de taxe nefiscale. Votul s-a dat marți la prânz, în Camera Deputaților – for decizional – iar proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Dispar, de la 1 ianuaire 2017, inclusiv timbrul de mediu (taxa auto pentru poluare) și taxa radio-TV (pentru programele TVR și ale posturilor publice de radio). Liberalii, care de la tribuna Camerei Deputaților au criticat așa-numita „lege Dragnea”, au votat proiectul cot la cot cu social-democrații.

***

Legea prin care se taie 100 de taxe nefiscale a fost adoptată de Camera Deputaților cu 225 de voturi pentru. De la 1 ianuarie 2017, se elimină timbrul de mediu, taxa radio-tv și alte taxe pentru eliberarea unor documente. Deși parlamentarii PNL au criticat unele prevederi din proiect, l-au votat. Legea a fost adoptată în unanimitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, taxa radio-TV a fost eliminată. Liderul PSD, deputatul Liviu Dragnea, a spus în timpul dezbaterilor că taxa este luată de la români, citez, „cu japca”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liviu Dragnea susține că șeful posturilor publice de radio, Ovidiu Miculescu, l-ar fi amenințat înainte de vot pe liderul deputaților PSD:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputata PNL Andreea Paul i-a acuzat pe social-democrați că, prin eliminarea taxei radio-TV încearcă să dea o lovitură posturilor publice de radio și televiziune. Supărat, președintele Camerei, Florin Iordache, i-a închis microfonul:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Persoanele fizice plătesc lunar 6 lei și 50 de bani taxă Radio-TV, obligatoriu în factura la energia electrică.

Inițiatorii proiectului – 14 perlamentari PSD, în frunte cu Liviu Dragnea – nu au scris în proiect de unde vor fi găsite fonduri pentru a acoperi lipsa creată la buget – de 1 miliard 600 de milioane de lei, cât a estimat Ministerul Finanțelor – odată cu eliminarea respectivelor taxe.

Pentru că legea a fost adoptată de Camera Deputaților în procedură de urgență, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională decât în următoarele două zile. Guvernul analizează acum această posibilitate, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.