100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Klaus Iohannis, în vizită la Câmpulung-Muscel

100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial – președintele Klaus Iohannis a marcat centenarul printr-o vizită în județul Argeș, în  zona Bran – Câmpulung-Muscel.

Șeful statului a vizitat astfel locurile unde peste 2.300 de miliatari români și-au pierdut viața, în 1916, în încercarea de a opri armatele germane din drumul lor către sudul ţării.

Klaus Iohannis a stat de vorbă cu elevii Liceului Pedagogic Carol I din Câmpulung Muscel și a vizitat mausoleul de la Mateiaș.

Klaus Iohannis a vizitat, după ora 11, mănăstirea Negru-Vodă  și Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Câmpulung Muscel după care a fost primit de directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” din localitate.

Șeful statului s-a referit la ”proiectul de țară” – când a vorbit despre intrarea României în Primul Război Mondial, în toamna lui 1916.

Poate aţi urmărit, domnule director, sau voi, dragi elevi, în ultima vreme o discuţie la televizor, unde sunt şi eu pomenit. Este vorba despre aşa numitul proiect de ţară. Ştie cineva ce e un proiect de ţară? Ştim cum e cu un proiect de biologie, un proiect de informatică, un proiect de vizită în Haga, dar ce e un proiect de ţară? Dacă nu ridică nimeni mâna o să încerc eu să dau răspunsul singur„, a spus Iohannis.

Şeful statului le-a spus elevilor că le va explica ce înseamnă un proiect de ţară prin câteva exemple istorice, trecând prin întemeierea Ţării Româneşti de către Basarab I şi înfiinţarea Regatului României de către Carol I.

Cu siguranţă în cursul orelor de istorie vi s-a spus: Carol I nu a fost român. El a fost adus din afară. La ce s-or fi gândit politicienii atunci, să aducă un domnitor de afară? Probabil au avut şi ei, aţi ghicit, un proiect de ţară. (…) De bună seamă au vrut să construiscă o ţară, un regat independent„, a spus preşedintele.

Elevii au devenit mai implicaţi în lecţia preşedintelui în momentul în care el a vorbit despre Primul Război Mondial.

Dacă venim un pic mai încoace în istorie. Astăzi comemorăm 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Păi, ce-om fi căutat noi în războiul ăla? Vor fi avut un proiect de ţară? Acum aici chiar vă întreb„, a spus Iohannis, zâmbind.

Din sală s-a auzit răspunsul că proiectul de ţară a fost Marea Unire. „Bravo!”, i-a răspuns Iohannis elevului, ducând discuţia către istoria contemporană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele a răspuns apoi întrebărilor puse de elevi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis a participat și la ceremonia depunerii unei coroane de flori la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.

Toți participanții la ceremonie au purtat în piept o floare de bujot,  simbol al sângelui vărsat pentru patrie.

 

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS