Confidenţialitate

100 de ani de la executarea celor 10 martiri din Primul Război Mondial – GALERIE FOTO

Pe 11 iulie, la Drobeta Turnu Severin a avut loc un eveniment evocator dedicat eroilor martiri, ce au făcut parte din grupul condus de învățătorul gorjean Victor Popescu și care au fost executați în anul 1917 de armata germană.

În urmă cu 100 de ani, în vremea Primului Război Mondial, 10 civili au fost împuşcaţi de către autorităţile de ocupaţie pentru că sprijineau banda condusă de Victor Popescu, ce se ridicase pe teritoriul ocupat de nemţi.

În 1916, Victor Popescu, învăţător în Valea cu Apa, Gorj, a rămas în spatele frontului duşman, de unde, împreună cu aproximativ 30 de oameni ataca în permanenţă patrulele inamice, dându-le speranţă localnicilor români care îşi duceau cu greu existenţa pe teritoruiul ocupat.

Pentru că acţiunile conduse de Victor Popescu luaseră amploare, autorităţile nemteşti au intrat în alertă şi, pentru a-i descuraja pe toţi cei care îl ajutau pe învăţător, au hotărât executarea celor 10 martiri, cu un proces de formă.

Pe 8 iulie 1917, Consiliului de Război din Turnu Severin a decis condamnarea la moartea a 10 dintre cei care l-au sprijinit pe Victor Popescu, sub acuzaţia de înaltă trădare în timp de război.

Textul prin care a fost anunţată condamnarea la moarte:

“Comandatura de Etapă 22

T. Severin la 11 iulie 1917

Încunoștiințare

Prin sentința Consiliului de Război a Comandaturei de Etapă Nr. 22 din 8 iulie 1917, au fost osândiți la moarte pentru trădare în timp de război:

1.    Notarul Constantin Cojocaru din Negomiru,

2.    Moșierul Mihai Cernăianu din Horăști,

3.    Învățătorul Nicolae Popescu din Covrigi,

4.    Plugarul Stancu Croitoru din Grozești,

5.    Plugarul Tudor Ungureanu din Grozești,

6.    Plugarul Nicolae Marcu din Dragotești,

7.    Plugarul Ilie Giumanca din Grozești,

8.    Plugarul Ion Norocea din Bolboși,

9.    Primarul Petre Vâlceanu din Bolboși,

10. Notarul Ion Brăescu din Bolboși.

Această sentință a fost confirmată de Dl. Comandant pe ziua de 10 iulie 1917

Sentința a fost astăzi executată.

(SS) Von Kusenberg “

Acum, la 100 de ani distanţă, la iniţiativa profesorului de istorie Dumitru Cauc, a lui Vasile Mitroi, dar şi a urmaşilor celor 10 martiri, a fost dezvelită o placă comemorativă pe care sunt inscripționate numele acestora.

Placuţa comemorativă a fost instalată chiar pe locul unde aceştia au fost executaţi, pe 11 iulie 1917. Iniţiatorii proiectului şi-au propus pentru anul viitor, la împlinirea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, să fie ridicat un monument în amintirea eroilor.

La eveniment au fost prezenţi primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, subprefectul județului Mehedinți, Andrei Stănișoară, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, primarul comunei Negomir, Tudor Oiță, şeful Direcţiei Judeţeane Mehedinţi a Arhivelor Naţionale, Tudor Răţoi, dar şi urmaşii martirilor.