Confidenţialitate

100.000 de SMS-uri în sprijinul copiilor bolnavi de cancer și părinților acestora

După 23 de zile și nopți în care sute de oameni au stat pe scaun pentru a lansa un apel public în sprijinul copiilor bolnavi de cancer și părinților acestora, au fost recepționate peste 100.000 de SMS-uri pentru un nou centru MagicHOME în București. ”Scaunul suferinței” a fost cel care a transmis în această perioadă mesajul campaniei de strângere de fonduri, arătând, inclusiv live video online, cum arată zilele părinților care-și păzesc copiii în spitale. Un număr impresionant de vedete și persoane publice au luat loc pe ”Scaunul suferinței” pentru a suține strângerea de fonduri.

Noul centru din București va avea o suprafață de 700 de metri pătrați și va putea găzdui între 25 și 30 de persoane în fiecare zi, oferind aproape 10.000 de mese pe an.

În prezent, 2.500 de copii din România sunt tratați pentru afecțiuni oncologice. Anual, sunt diagnosticate cu cancer 550 de cazuri. Copiii care suferă de cancer necesită îngrijiri medicale în clinici oncologice specializate în pediatrie, care sunt, de obicei, departe de localitățile de domiciliu.

Peste 70% provin însă din familii cu o situație financiară modestă, iar costurile necesare transportului și cazării reprezintă principala cauză pentru care mulți copii sunt diagnosticați târziu, amână sau întrerup tratamentul sau consultațiile, ceea ce le scade dramatic șansele de vindecare.

„Părinții care nu își permit cazare în afara spitalului, dar aleg să fie alături de copiii lor pe toată durata tratamentului, trebuie să treacă un adevărat test de rezistență: dorm pe scaun, într-un salon de spital, lângă patul copilului, nu au condiții de igienă personală, putând folosi doar baia comună, unde de cele mai multe ori nu există un spațiu de duș, nu au unde să își spele hainele sau unde să își pregătească o masă.

Și chiar dacă nici măcar nu se gândesc la confort în acele momente, ci doar la accesul efectiv la tratament pentru copil, credem că este rolul nostru să ne gândim la confortul lor, atât fizic, cât și emoțional, și să le ușurăm sarcina atât de dificilă de a-și îngriji copilul bolnav.

În plus, pentru că medicii cunosc de multe ori situația materială grea a familiilor, copiii sunt internați în spital, deși acest lucru nu este întotdeauna necesar, ceea ce crește exponențial riscurile contractării de către copii a infecțiilor nosocomiale”, au declarat Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu, fondatorii MagiCAMP și MagicHOME.

MagiCamp, organizația care readuce zâmbetul copiilor bolnavi de cancer

Melania Medeleanu a creat împreună cu Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, MagiCAMP. Au început taberele cu o mână de copii și pe măsură ce au trecut anii au descoperit noi nevoi ale familiilor. Una dintre ele – un loc unde să poată stă părinții ai căror copii vin la tratament în București.

După primirea diagnosticului, viața familiei se schimbă brusc, din oameni care aveau un program zilnic, normal, ca fiecare dintre noi, ajung să fie nevoiți să doarmă pe bănci, în curtea spitalului sau într-o gară. Și asta din cauză că în spital poate sta doar un părinte cu copilul, de obicei mama, iar majoritatea celor loviți de necaz nu au bani să închirieze ceva în București. Așa a apărut MagiHome, care acum înseamnă un apartament cu patru camere, lângă spitalul Fundeni, unde sunt primiți părinții, bunicii dar și copiii bolnavi de cancer, cei care nu trebuie neapărat să stea zilnic în spital. De asemenea, încă două apartamente similare sunt la Cluj și la Viena.