Confidenţialitate

10 reprezentanți ai Ambasadei Ruse la București, declarați personae non gratae

Cei 10 reprezintă o treime din oficialii ruși de pe teritoriul țării noastre. Surse oficiale au spus pentru Europa FM că ambasadorul Rus la București nu a fost vizat. Nu sunt excluse pe viitor și alte decizii similare.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, transmite MAE.

Peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați în ultimele două zile, după descoperirea masacrelor de la Bucha. Țările care au luat astfel de măsuri sunt Franța, Germania, Italia, Danemarca și Suedia. Cei mai mulți oficiali sunt acuzați de spionaj. Ultima țară care a luat o asemenea masura este Slovenia, care trimite in Rusia 33 de diplomaţi ruşi.

Sursa foto: Unsplash / Egor Filin