Confidenţialitate

10% reducere la taxe și impozite locale, dacă le achitați până pe 30 iunie

Dacă nu v-ați plătit încă taxele și impozitele locale, mai aveți timp până joi, 30 iunie, pentru a le achita beneficiind de reducerea de 10%.

Guvernul a decis în luna martie să prelungească cu 3 luni termenul până la care se pot plăti dările locale cu reducere de 10 procente.  Inițial, această reducere se aplica până la 31 martie.

 

Până joi, 30 iunie, la administrațiile financiare sunt așteptați atât contribuabilii care vor să-și plătească taxele cu o reducere de 10%, cât și restanţierii care vor să îşi achite datoriile la stat și să scape de penalităţi.

Acest program de conformare a fost supranumit „mica amnistie fiscală“.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.

Pentru plata anticipată a tuturor taxelor și impozitelor locale se acordă o bonificaţie de până la 10%.  În anii trecuți, de această reducere beneficiau doar persoanele care își plăteau toate dările  până la 31 martie, însă anul acesta Guvernul a prelungit termenul cu încă 3 luni.

Pe de altă parte, proprietarii trebuie să plătească, din acest an, un impozit de care erau scutiţi în anii anteriori: cel pe terenul de sub casă.

Acesta se stabileşte în funcţie de suprafaţa ocupată, rangul localităţii şi zonă.

Legea prevede și o penalitate de 0,06% pe zi pentru cei care nu declară tot ce deţin sau ce câştigă.     Procentul se aplică sumei nedeclarate.