Confidenţialitate

10 lucruri despre viaţa impresionantă a lui Stephen Hawking

Stephen Hawking, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă ai lumii, a încetat din viaţă la vârsta de 76 de ani, dar a lăsat în urmă teorii în domenii precum cosmologia teoretică, relativitatea generală sau mecanica cuantică, dar şi o poveste de viaţă impresionantă.

  1. S-a născut pe 8 ianurie 1942, în Oxford, Regatul Unit.

  2. La 21 de ani a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), o maladie paralizantă. Medicii i-au spus atunci că va mai trăi doar câţiva ani.

  3. Stephen Hawking s-a căsătorit cu Jane Wilde în 1965, iar împreună au avut trei copii, Lucy, Robert si Tim. Cuplul s-a despărţit după 25 de ani, iar el s-a căsătorit cu asistenta sa Elaine Mason, însă mariajul s-a destrămat după ce el a fost acuzat de abuz.

  4. Neputând să mai vorbească din cauza bolii, a apelat la ajutorul unui dispozitiv (sintetizator de voce).

  5. 55 de ani din viaţă i-a petrecut într-un scaun cu rotile, aproape paralizat.

  6. A descoperit fenomenul devenit cunoscut drept „radiațiile Hawking”, conform căruia găurile negre pierd energie și, în cele din urmă, că dispar.

  7. Grupul rock Pink Floyd i-a folosit vocea sintetizată pentru introducerea melodiei „Keep Talking” de pe albumul „The Division Bell” (1994).

  8. A fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

  9. Este autorul mai multor cărţi: “A Brief History of Time”, 1988 (“Scurta istorie a timpului”, 2004), 2Einstein’s Dream”, 1993 (“Visul lui Einstein şi alte eseuri”), “The Universe in a Nutshell”, 2001 (“Universul într-o coaja de nucă”, 2004) şi “A briefer history of time”, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (“O mai scurtă istorie a timpului”).

  10. Viața sa a fost ecranizată în filmul “The Theory Of Everything” (2014), cu Eddie Redmayne în rol principal.