Confidenţialitate

UPDATE LIVE – 10 august 2019: Miting la un an de la violențele din Piața Victoriei (FOTO)

La un an de la Mitingul Diasporei, care s-a încheiat cu o intervenție în forță a autorităților, fără precedent în istoria recentă a României, în Piața Victoriei din București este anunțat un nou protest de amploare.

22:15 Oamenii au început să plece din Piața Victoriei. Protestul este pe final.

21:40 Jandarmii au făcut încă un apel la calm către protestatarii din Piața Victoriei, cerându-le să fie atenți în jurul lor, să semnaleze orice încălcări ale legii și să nu intre în conflicte.

Reprezentantul Jandarmeriei – Georgian Enache a declarat că după ora 22:15  – ora la care se încheie oficial protestul, va discuta cu organizatorul evenimentului, în cazul în care mai sunt oameni în piață. Acesta a mai transmis că gardurile au fost mutate în spate și acolo vor fi menținute.

“Acea mișcare a gardurilor a fost pentru redimensionarea spațiului în care se află protestatarii, acesta a fost lărgit. În acest fel am întărit mesajul pe care l-am dat de la început și anume de a asigura protecția lor. În acest sens am creat spațiul necesar”, a spus Georgian Enache.

21:00 Ca la fiecare protest, oamenii din Piața Victoriei au aprins la ora 21 lanternele telefoanelor mobile. Forțele de ordine au lărgit dispozitivul de jandarmi, trăgând panourile încă o banda de circulație mai aproape de Guvern.

20:50 Traficul rutier în Piața Victoriei a fost blocată. Protestatarii încearcă să ajungă pe porțiunea din bulevardul din fața Guvernului.

20:30 Jandarmeria anunță că 4 persoane au fost duse la audieri. În aceste momente, aproximativ 15 000 de oameni sunt în fața Guvernului.

Proteste sunt și în țară. Zeci de oameni au pornit în marș atât în Brașov, cât și în Galați.

20:10 La această oră aproximativ 10 000 de oameni sunt acum în Piața Victoriei.

20:00 PROTESTE și în țară: la această oră, în Cluj-Napoca s-au adunat, în Piața Unirii, peste 300 de persoane, pentru a marca un an de la mitingul Diasporei.

19:45 Pianistul Davide Martello a ajuns acum în Piața Victoriei. Celebrul pianist german a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii.

19:42 Organizatorii manifestației din Piața Victoriei au fost huiduiți, sâmbătă, chiar de către protestatari după ce au încercat să pună muzică de pe o scenă amplasată în perimetrul Pieței. Aceștia au renunțat la a mai transmite vreun mesaj de pe scenă, notează Mediafax.

19:30 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei este în creștere. 4000 de persoane sunt acum în fața Guvernului.

19:25 PROTESTE sunt și în țară. Câteva zeci de persoane au ieșit în stradă și în Baia Mare și Brașov.

19:15 Aproximativ 3000 de oameni protestează în fața Guvernului. Mulți dintre ei stau încă în zonele cum umbră. Sunt 33 de grade acum în București.

19:00 Aproape 1 000 de persoane sunt în aceste momente în Piața Victoriei. Reporterul Europa Fm a stat de vorbă cu câțiva dintre ei. Mulți spun că este nevoie de un ”restart” al statului român.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

18:40 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei –  Georgian Enache spune că asupra unei persoane a fost descoperit un cuțit. Au fost controlate în special persoanele care au asupra lor bagaje voluminoase sau asupra cărora există suspiciuni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță că șase persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale. “Din păcate, s-au înregistrat și șase cazuri până în acest moment, șase persoane care, pe fondul unor afecțiuni cronice și pe fondul expunerii îndelungate la razele solare din zona Pieței, au suferit probleme medicale, cefalee în mod special, iar pentru două dintre cele șase, au fost chiar necesar transportul la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

18:10 – Forțele de ordine au verificat o mașină din Piața Victoriei și în care exista suspiciunea că ar fi un dispozitiv exploziv, potrivit unui anunț pe care agenții l-ar fi primit prin numărul unic de urgență 112.

Autoritățile au verificat mașina în huiduielile protestatarilor, care au susținut că este vorba de o diversiune pentru a deturna manifestația.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a explicat că prezenţa autospecialelor parcate în zonă este justificată de numărul mare de participanţi anunţaţi şi că rolul lor este să protejeze manifestanţii. Acesta a adăugat că nu au fost aduse maşini cu tunuri cu apă. Precizările au fost făcute în contextul în care în mediul online au fost difuzate astfel de informaţii.

 

18:00 – Câteva sute de persoane sunt în Piața Victoriei la mitingul Diasporei. Poliția Locală împarte apă, temperaturile fiind azi în București la 34 de grade Celsius. Oamenii s-au strâns în fața Guvernului, la mitingul ce are loc la un an de la protestul violent. Tommy Tomescu, dentist în Londra, cel care, prin Asociația „Diaspora pentru România” ” a cerut autorizație pentru protest, a anunțat că așteaptă 250.000 de oameni la eveniment.

Între trimp, câteva zeci de persoane protestează în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne. Au afişat în apropiere mai multe portrete cu reprezentanţii autorităţilor – politicieni şi şefi din Jandarmerie – pe care îi consideră vinovaţi pentru violenţele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul “10 august” legat de acele evenimente. După ora 18:00 vor pleca în marş spre sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după care se vor îndrepta către Piaţa Victoriei, la Guvern, unde deja sunt mai multe sute de protestatari.