Confidenţialitate

1 Mai – de la proteste violente în SUA la sărbători în aer liber

          Ziua de 1 Mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente produse în Statele Unite ale Americii, în 1886.  Atunci, muncitorii americani au cerut reducerea timpului de lucru, iar ziua a fost declarată Ziua Muncitorilor.

Ulterior, s-a transformat în Ziua Internațională a Muncii și a fost preluată de numeroase țări – printre care și România.

 

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au adunat 90.000 de persoane.

Au cerut reducerea programului de lucru la 8 – ceea ce au și obținut, fără cA salariul să le fie diminuat.

Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor ciocniri violente care au avut loc în Chicago între protestatari și poliție.

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar, în timpul comunismului, această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice.

După revoluţia din 1989, ziua de 1 mai a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Printre ţările care sărbătoresc astăzi Ziua Muncii se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Filipine, Mexic sau Peru.