Confidenţialitate

0% fonduri europene? Ministrul Cristian Ghinea respinge cifrele PSD

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Guvernul, făcând referire mai ales la Ministerul Fondurilor Europene, că nu a fost capabil să acceseze fonduri europene în exercițiul bugetar 2014-2020.

Rata de absorbție este 0%, a declarat Liviu Dragnea în plenul reunit al Parlamentului.

”Timp de un an de zile (Guvernul n.r.) nu a făcut nimic.”, a spus Liviu Dragnea.

”Ca fost comisar european, am sperat că veți deschide ușile Comisiei Europene și veți aduce în România mai multe fonduri europene, cel puțin atâtea cât am adus noi. Am sperat că, în calitate de om cu experiență la Bruxelles, veți aduce în România mai multe investiții din planul Juncker.”, a mai declarat Liviu Dragnea.

”Ați eșuat, din păcate, la fiecare: zero fonduri europene, nimic din planul Juncker și subvenții întârziate la agricultură la agricultură.”, a continuat Liviu Dragnea.

”Am lăsat o țară în care în 2015 a adus 17 miliarde de lei din fonduri europene. Constat că ați încurcat cifrele. Eu aș vrea să prezint în mod real care sunt adevărtatele cifre ale dvs: cifra zero de două ori. Zero este procentul de fonduri europene absorbite de dvs în exercițiul financiar 2014-2020. Banii europeni intrați în acest an în România sunt cei care vin datorită proiectelor noastre din 2015. A doua cifră zero: zero companii românești care au primit ajutor de stat.”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Contactat de Europa FM,  ministrul Cristian Ghinea a respins categoric toate acuzațiile liderului PSD . ”Fondurile europene duduie”, a spus Cristian Ghinea.

Ministrul a precizat că rata de absorbție a fondurilor europene pe exercițiul bugetar 2014-2020 este, în acest moment, de 1%, față de 0,18% cât era la începutul lunii august și în niciun caz 0% așa cum susține Liviu Dragnea.

Media europeană este de 1,5%, a precizat ministrul Cristian Ghinea.

”Această isterie este complet artificial creată, această dezbatere nu ar trebui să existe, pentru că suntem între două exerciții financiare”, a spus ministrul.

În plus, ministrul a precizat că în privința programului 2007-2013, rata de absorbție a ajuns acum la 78,3%, de la 58,6%, cât era în noiembrie 2015, atunci când Guvernul Cioloș a fost instalat. Numai în primele 8 luni ale acestuia an, România a atras aproximativ 13 miliarde de lei.

”Mult mai relevantă decât absorbția este lansarea de proiecte, pentru că a putea face absorbție trebuie să ai întâi ghiduri și proiecte pentru a putea trimite facturi la Bruxelles. Am deschis ghiduri de 13 miliarde de euro și primim proiecte. Chiar săptămâna trecută am închis un apel pe anti-sărăcie, la programul operațional capital uman, care a primit mai mult proiecte de cinci ori decât sumele disponibile. Sunt proiecte, oamenii lucrează și fondurile europene chiar duduie, aș putea să spun”, a adăugat Cristian Ghinea.

Planul Juncker

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Guvernul că nu a fost în stare să realizeze niciun proiect în cadrul programului de investiții private al președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, program cunoscut și ca Planul Juncker.

Și această afirmație a fost infirmată de Cristian Ghinea.

”Guvernul PSD a trimis 200 de proiecte la Comisia Europeană pentru a fi analizate pentru planul Juncker și din aceste 200 au fost selectate fix 0. Deci PSD este o catastrofă în ceea ce privește planul Juncker. Acest Guvern a trimis câteva proiecte, din care unul a fost deja aprobat și mai sunt în proceduri foarte avansate încă două.”

Ministrul Cristian Ghinea a declarat că este vorba de o ”bancă din România care a accesat o linie de finanțare cu dobândă garantată din Planul Juncker pentru micii agricultori. Micii agricultori care au nevoie de creditare și unde pe piață bancară din România sunt putine instrumente la dispoziția lor. Ei, această linie de credit de 25 de milioane de euro vine pentru agricultorii mici și mijlocii.”