Confidenţialitate

#‎RomâniaFrumoasă:‬ Descoperă Salina Slănic Prahova GALERIE FOTO

Victor Silaghi v-a invitat în acest weekend să descoperiți Salina Slănic Prahova.

Doar cateva zile au mai ramas până la finalul verii, iar un loc în care să vă răcoriţi şi relativ aproape de Bucureşti, Braşov sau Buzău e numai bun pentru o excursie de o zi sau poate prin călătoria voastră prin ţară, vreţi să faceţi un popas şi să schimbaţi gradele de afară cu cele din salină.

Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Judeţul Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi şi deţine cel mai pur aer de pe Planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare.

Oraşul Slanic se află la aproximativ 105 kilometri distanţă de Bucureşti, aceasta putând fi parcursă, lejer, în mai puţin de 2 ore pe DN1, Centura Ploieşti, apoi pe Drumul Judeţean 102 (DJ 102) de la Ploieşti. De asemenea, se poate ajunge şi cu trenul de la Ploieşti Sud/Vest, iar programul poate fi consultat aici.

Odata ajunşi la Slanic, o să simţiţi aerul proaspăt la cei 450 de metri deasupra mării, iar gândurile voastre se vor îndrepta catre salina în care temperatura înregistrată este de 12 grade Celsius.

Printre superlativele Salinei Slănic (Mina Unirea), cel mai important obiectiv turistic, dar şi de sănătate din staţiune, se numără un volum imens de sare excavată, 2,9 milioane de metri cubi, care a dus la crearea unor cavităţi cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătraţi. Acestea au o deschidere de 10 metri la tavan, 32 de metri la talpă, iar înălţimea este de 54 de metri. Adâncimea salinei este de 208 metri. Dimensiunile impresionante au consacrat salina ca cea mai mare din Europa.

În interior este amenajat un sanatoriu cu 50 de locuri dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. Un tratament de două săptămâni este suficient pentru pacienţii cu probleme pulmonare.

De asemenea, în salină sunt amenajate locuri de joacă cu tobogane, balansoare şi leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting şi minifotbal, o sală cu mese de biliard şi un bufet. De obicei, în mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri, expoziţii şi concerte. Spectaculoase sunt concursurile naţionale şi internaţionale de aeromodelism, posibile datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”.

Cea mai spectaculoasă cameră a salinei este Sala Genezei, în care se află busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. Pe acestea le puteti admira in galeria foto din aceste articol.

În salină mai există un basorelief al lui Mihai Viteazul, precum şi un bust al lui Mihai Eminescu.

Se estimează că peste 150.000 de persoane coboară anual în Salina Slănic.

Mai multe informaţii despre salină (program, tarife si locaţia exacta a minei) gasiţi aici sau pe pagina de Facebook Salina Slanic Prahova.