Confidenţialitate

#‎RomâniaFrumoasă:‬ Descoperă Canionul Şapte Scări şi Cabana Piatra Mare GALERIE FOTO

Victor Silaghi v-a invitat în acest weekend să descoperiți Canionul Scări şi Cabana Piatra Mare.

Pe DN1, la doar 5 kilometri de oraşul Braşov spre Bucureşti, porneşte drumul prin pădure către Canionul 7 Scari şi mai departe, pentru cei curajoşi si dornici să mai urce înca 2 sau 2 ore şi jumătate până la Cabana Piatra Mare, în masivul Piatra Mare, la 1628 metri altitudine.

Până la drumul prin pădure care duce la canionul recent reabilitat de către Consiliul Local al Municipiului Sacele şi Regia Publică Locală a Pădurilor Sacele, se poate ajunge cu trenul (doar cele din categoria Regio opresc în halta Timisu’ de Jos), iar de aici urmează un drum de 10-15 minute pe DN1 către Hanul Dambu Morii. Alta variante ar mai fi maşina personală pe care o puteţi parca în zona hanului sau direct din Gara Braşov cu autobuzul 17B (programul poate fi consultat aici).

Odata ajunşi aici, aerul curat de munte o să vă capteze atenţia, iar dacă undeva sus, sus de tot, deasupra pădurilor o să vedeţi o pată de câmpie, acolo veţi realiza că se afla Cabana Piatra Mare. Pentru început, călătoria noastra durează aproximativ 45-60 de minute până la Canionul Şapte Scari.

Situate la circa 1000 m altitudine, aceste chei au o lungime de 160 şi corespund unei diferenţe de nivel de 60 m. Pârâul Scarilor, afluent al Sipoaiei, formează aici o vale de tip horoabă, aceste chei cu cascade în trepte fiind interesante şi din punct de vedere ştiinţific, intrucât păstrează urmele evoluţiei morfologice a întregului masiv. Apa se prăvăleşte zgomotos în gol, încleştată între pereţi abrupţi şi înalţi, scările şi podeţele amenajate facilitând accesul turistilor într-o lume fantastică, aflată într-un zbucium continuu.

Şapte Scari au fost amenajate pentru prima dată, acum circa 80 de ani de un drumeţ localnic care era şi alpinist. Primele studii asupra spectaculosului fenomen carstic îi apartin lui A. Prox, Reimund Samhammer si Imre Ercsei, primii care s-au gândit ca prin efort propriu să continue eforturile localnicului amintit pentru a facilita accesul drumeţilor în sălbaticele chei. Muncind timp de 14 weekend-uri, ei au amplasat primele scari de lemn, strădaniei lor alăturându-li-se, incepând cu luna octombrie a aceluiaşi an, membrii asociatiei turistice maghiare B.T.E., care au marcat traseul pâna la ele cu punct rosu.

Apoi, rătăcindu-ne prin Muntii Piatra Mare, ajungem incet-incet către 1600 de metri altitudine la cabana care confera denumirea munţilor exploraţi azi la rubrica #RomaniaFrumoasa, iar de aici poate fi admirat oraşul Brasov, dintr-un unghi nu tocmai uşor accesibil, dar pe care vi-l recomandăm cu mare drag.

Mai multe detalii puteţi găsi aici sau pe pagina de Facebook Canionul Sapte Scari.