Zona Moldovei, foarte afectată de temperaturile extreme din ultima perioadă

În Bacău, de pe 70% din suprafețele cultivate cu porumb, agricultorii n-au mai putut salva nimic. În judeţul Botoşani, din totalul de 400.000 de hectare cultivate, 130.000 sunt afectate în totalitate de secetă. Tot aici, autorităţile spun că sute de fântâni au secat, iar pâraiele abia mai şiroiesc. Pompierii au dus, în ultima săptămână, zeci de cisterne cu apă în cele mai afectate comune.

Conducerea Direcţiei Agricole Botoşani afirma că cele mai afectate sunt culturile de primăvară porumbul, soia şi floarea-soarelui. Oamenii spun că nu s-au mai confruntat cu o astfel de secetă în ultimii 50 de ani. Nu mai au ce să le dea de mâncare la animale și din această cauză le vând la prețuri derizorii. De mai bine de o lună, în mai multe localități din județul Botoşani nu mai este apă potabilă. Deşi toate gospodăriile sunt racordate la sistemul centralizat, rezervele sunt secate. La solicitarea primăriilor pompierii cara zilnic cisterne cu apă. În Bacău, din aprilie și până în prezent au căzut doar 10-15 litri de apă pe metrul pătrat, adică nici măcar 2% din necesarul de apă de care plantele au avut nevoie ca să se dezvolte. În județ, situația este dezastruoasă. În total, 14.000 de hectare de porumb au fost distruse de secetă.

La aceastea se adaugă alte peste 8.000 de hectare de grâu, 5.000 de hecatre de floarea soarelui și aproape 1.000 de hectare de rapiță. Din cauza deficitului mare de apă din sol, agricultorii nu pot începe nici campania de toamnă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS