Zona euro în recesiune, pentru a doua oară în ultimii trei ani

Economia a scăzut cu 0,1% în perioada iulie-septembrie, arată datele făcute publice de curînd de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Cele 27 de state membre ale Uniunii, însă, au evitat la limită un al doilea trimestru de scădere a Produsului Intern Brut.

Jumătatea plină a paharului este că cea mai mare economie a zonei euro, Germania, continuă să crească: 0,2% în perioada iulie septembrie, după 0,3% în trimestrul anterior.

Statisticile Guvernului federal arată că Produsul Intern Brut a sporit în special grație cererii externe.

Cu toate acestea, ținta de creștere economică a Germaniei a fost revizuită în scădere, din cauza crizei datoriilor din zona euro și a rezultatelor sub așteptări din statele în curs de dezvoltare din Asia și din America Latină.

Spre deosebire însă de majoritatea țărilor din zona euro, Germania nu a resimțit acut efectele crizei datoriilor, iar slăbirea monedei unice a făcut exporturile sale mai competitive. PIB-ul Franței, la rîndul său, s-a majorat cu 0,2%.

Producția de bunuri și servicii din cea de-a doua economie a Europei a început să urce după aproape un an și jumătate de stagnare.

Potrivit Eurostat, cel mai mult au avut de suferit economia Spaniei – care a scăzut cu 0,3% – și cea a Portugaliei: 0,8%. Și de această dată Grecia e într-o situație cu totul aparte: cabinetul lui Antonis Samarras a anunțat luni că economia statului elen a scăzut cu mai bine de șapte procente.