Confidenţialitate

Zona din jurul Centralei Atomoelectrice Cernobîl, contaminată până în anul 4986

Accidentul nuclear produs în 1986 la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, cel mai grav din istorie, va produce efecte pentru încă 3.000 de ani, cel puţin, după cum susţin mai mulţi experţi.

Reactorul numărul IV a devenit practic, în mod neplanificat, depozit pentru deşeuri radioactive. Un astfel de loc pentru stocare reprezintă un pericol cel puţin 3.000 de ani. Acest lucru înseamnă că zona din jurul fostei centrale Cernobîl va putea fi locuită abia în anul 4986″, notează presa de specailitate, citată de agenţia de ştiri Mediafax.

Bilanţul tragediei, încă neclar

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), aproximativ 4.000 de oameni au murit din cauza efectelor radioactive directe ale dezastrului nuclear. Alţii experţi susţin că bilanţul accidentului nuclear produs în 1986 la Centrala Atomoelectrică Cernobîleste mult mai mare.

Un studiu al Naţiunilor Unite relevă că “aproximativ 5 milioane de oameni sunt afectaţi de contaminarea radioactivă şi locuiesc acum în Ucraina, Belarus şi Rusia”.

Informaţii complete despre Cernobîl în secţiunea dedicată – www.europafm.ro/cernobil/