Ziua Siguranței pe Internet. Un sfert dintre români nu-și verifică setările de securitate

De Ziua Siguranței pe Internet, Google atrage atenția asupra securității online, arătând care sunt temerile românilor pe internet și câteva metode simple pe care oricine le poate aplica pentru a-și proteja existența online.

Cele mai mari îngrijorări ale oamenilor vizează compromiterea datele de acces și personale (parole, informații financiare, etc) și malware-ul. În opinia românilor, informațiile financiare sunt cele mai sensibile.

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de YouGov pentru Google, 49% dintre români sunt interesați în primul rând de protecția datelor datele financiare, precum acces la internet banking sau datele cardurilor.

Pe locul secund, cu 19%, vin informațiile personale (adresă, CNP, etc), iar pe al treilea loc momentele personale, precum fotografii, cu 9%. Studiul derulat de YouGov este unul reprezentativ și s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1009 persoane adulte din România.

Phishingul, cel mai frecvent atac

Cele mai frecvente moduri prin care datele de acces sunt compromise sunt phishingul sau compromiterea parolelor.

Potrivit studiului YouGov, 37% dintre români declară că au fost ținta unui atac de tip phishing, prin care cineva a încercat să acceseze datele personale, inclusiv parole și date bancare, prin metode înșelătoare, pretinzând a fi o sursă legitimă. A doua cea mai frecventă amenințare cu care s-au confruntat românii este malware-ul.

28% dintre participanții la studiu au spus că li s-a infectat computerul cu un virus sau software, ceea ce a dus la manipularea, furtul sau ștergerea datelor cu caracter personal.

Un sfert dintre români (24%) reclamă că cineva le-a accesat în mod neautorizat conturile din rețelele de socializare/sau de e-mail.

Cel mai simplu mod în care un cont poate fi compromis este ca cineva să aibă acces la parola titularului. Degeaba utilizatorul folosește o parolă puternică, dacă aceasta este utilizată pentru toate conturile. Dacă este furată, atacatorul va avea acces la toate aceste conturi, indiferent de cât de solidă este parola care le protejează.

Un sfert dintre români nu-și verifică setările de securitate

Care sunt obiceiurile românilor pentru reducerea riscurilor online? Un sfert dintre ei (26%) spun că folosesc cel puțin odată pe lună un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup.

De cealaltă parte, un alt sfert spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar odată la 6 luni (16%).

În ceea ce privește actualizarea parolelor online, cei mai mulți dintre români (25%) spun că fac acest lucru mai rar decât odată la 6 luni. Puțini nu au făcut lucrul acesta niciodată (9%), în timp ce 19% își actualizează parolele la 2-3 luni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS