Confidenţialitate

Ziua pompierilor, sărbătorită în ţară

Inspectoratele pentru Situații de Urgență sărbătoresc, la nivel național, ziua pompierilor.

La 13 septembrie 1848, pompierii bucureşteni conduşi de Pavel Zăgănescu au încercat, alături de ostaşi, să ţină piept trupelor otomane. Un gest de vitejie în faţa căruia ne înclinăm an de an. Dușmanii aveau să ocupe Capitala, revoluţia din Ţara Românească fiind, astfel, înfrântă.

Pompierii se avântă în lupta cu flăcările pentru a salva vieţi şi bunuri, dar intervin în spijinul populaţiei şi în situaţii de calamitate.

În Capitală, ziua va fi sărbătorită în Parcul Carol, în zona Monumentului Eroilor Neamului.

Manifestările vor cuprinde cea mai grandioasă festivitate din istoria armei din ultimii ani. Președintele Klaus Iohannis va înmâna Drapelele de Luptă pentru 11 unităţi aflate în subordinea IGSU.

În țară, sunt programate ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, competiţii sportive, expoziţii, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 – 20.00, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator şi să cunoască misiunile şi activităţile acestei arme.

Ziua Pompierilor din România va fi sărbătorită şi la Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), publicul larg având posibilitatea vizionării, în regim gratuit, în intervalul orar 08.00 – 16.00, a exponatelor specifice ce reflectă istoria şi evoluţia pompierilor români.