Confidenţialitate

Ziua Națională în marile orașe: parade militare, mese cu fasole și cârnați, concerte și focuri de artificii

În marile orașe din țară, Ziua Națională este sărbătorită prin parade militare, mese cu fasole și cârnați, concerte și focuri de artificii.

       În Alba Iulia, orașul unde acum 98 de ani avea loc Unirea Transilvaniei cu România, manifestările dedicate zile de 1 decembrie încep la ora 9.00, prin depuneri de coroane.

Parada militară – la care participă 800 de militari, transportoare blindate, tunuri și mașini de luptă – este programată de la ora 13.00.

O oră mai târziu, pe latura de vest a cetății Alba Carolina va avea loc Marea Unire a Bucătarilor: 8000 de porții de fasole cu cârnați vor fi împărțite localnicilor, alături de chifle coapte și vin alb, după care aceștia pot asista de la ora 15 la un spectacol de muzică populară.

         Spre seară, vor concerta Andra și Zdob și Zdub, după care va avea loc un show pirotehnic.

         În Iași, startul manifestărilor de 1 decembrie va fi dat de un concert de muzică populară. O oră mai târziu, de la 11, va avea loc parada militară, iar după amiază are loc tradiționala masă populară cu fasole și cârnați.  În acordurile fanfarei, un drapel imens va fi arborat pe Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii, iar de la ora 18.00, se vor aprinde luminițele de sărbători.

Și în Cluj, Timișoara și Arad va fi pornit iluminatul festiv de sărbători.  În Timișoara, la paradă, vor participa pe lângă cei 300 de soldați și 3 elicoptere militare, iar spre seară va concerta Delia. Și în Cluj va fi paradă militară, iar seara se va încheia cu un concert susținut de Holograf și Dj Project, urmat de focuri de artificii. În Arad, pe lîngă ceremonii militare, va avea loc un spectacol de muzică populară de 6 ore și un concert cu Andra și Smiley.

În Constanța, va defila Garda de Onoare, iar Forțele Navale vor susține un concert.

Iar în  Craiova, pe lângă ceremoniile militare și religioase, va avea loc Festivalul Internațional Adrian Păunescu, în cadrul căruia va avea loc un concert de muzică folk.

Pentru locuitorii din Focșani, autoritățile au pregătit fasole cu cârnați și ceai cald, iar în Buzău, ziua Națională va fi sărbătorită în Parcul Crâng, cu 3 mii de porții de fasole cu ciolan, vin fiert și plăcinte.

În Sibiu, va întreține atmosfera de sărbătoare ansamblul Cindrelul Junii Sibiului, iar spre seară va avea loc retragerea cu torțe.

Cei aflați în Brașov vor fi invitați să se prindă în horă, în cadrul unui spectacol de muzică populară programat loc după-amiaza, după ceremoniile militare, iar în Ploiești, localnicii vor asista la defilări și la un exercițiu aerian pregătit de piloții Aeroclubului din Strejnic.