Confidenţialitate

Ziua națională a Ucrainei a început cu alerte aeriene în aproape toată țara. Kievul spune că rușii ar putea ataca mai brutal ca niciodată | VIDEO

În Ucraina, ziua națională a început cu alerte aeriene în aproape toată țara. În ziua în care Ucraina împlinește 31 de ani de independență față de Rusia, liderii de la Kiev au avertizat că invadatorii ruși ar putea ataca mai brutal ca niciodată.

De aceea, mai multe manifestații au fost anulate, iar dimineață străzile Capitalei erau pustii.

Președintele Volodimir Zelenski și soția acestuia, Olena Zelenska, au luat parte la o ceremonie intitulată „Rugăciune pentru Ucraina”, ce a avut loc la Catedrafa Sofia din Kiev.

Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Mai mulți lideri mondiali au transmis Ucrainei că nu vor recunoaște anexarea peninsulei Crimeea făcută de Rusia, iar liderul NATO a transmis că independența țării vecine este vitală pentru stabilitatea euroatlantică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a avertizat populația că mai ales de ziua națională rușii ar putea bombarda mai intens decât au făcut-o în cele 6 luni de invazie.

Marți noapte, numai în regiunea Luhansk, rușii ar fi comis 35 de atacuri. Institutul pentru Studiul Războiului a anunțat că rușii dislocă în regiune trupe suplimentare.

Miercuri dimineață, președintele Volodimir Zelensky a transmis populației și un mesaj emoționant, video, înregistrat din Piața Independenței, locul unde a început mișcarea Maidan. A spus că Ucraina a renăscut odată ce a fost atacată și că acum conaționalii se salute cu “Victorie!” în loc de “Pace!”

Tot de ziua națională, premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat că este convins că rușii vor fi obligați în curând să părăsească peninsula ucraineană Crimeea, pe care au ocupat-o în 2014 și de unde atacă intens Ucraina.

De altfel, cabinetul de la Kiev a publicat un plan de reintegrare a peninsulei.

Marți, cu ocazia unei noi reuniuni Platforma Crimeea, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus răspicat că teritoriul de la Marea Neagră trebuie, conform legilor internaționale, să revină Ucrainei.

La fel au spus și alți lideri, iar secretarul de stat american Antony Blinken, a promis că Ucraina va fi ajutată cât va fi nevoie.

Surse Associated Press susțin că miercuri, de ziua Ucrainei, Washingtonul va anunța un nou ajutor pentru țara invadată de Rusia în valoare de 3 miliarde de dolari.

Un mesaj clar a transmis si liderul NATO: „O Ucraină independent si puternică este vitală pentru stabilitatea in zona euroatlantică, Ucraina trebuie să câștige și va câștiga”, a spus secetarul general Jens Stoltenberg.

Citește și: Ambasada SUA de la Kiev le cere americanilor să părăsească imediat Ucraina, pe fondul unor noi atacuri viitoare din partea Rusiei

Foto: Captură video Facebook / Volodimir Zelenski