Confidenţialitate

Ambasada SUA de la Kiev le cere americanilor să părăsească imediat Ucraina, pe fondul unor noi atacuri viitoare din partea Rusiei

Statele Unite avertizează că Rusia va lansa în curând noi atacuri asupra infrastructurii civile şi instalaţiilor guvernamentale din Ucraina. Îngrijorată în legătură cu posibilitatea tot mai mare a unor atacuri ruseşti în preajma Zilei Independenţei Ucrainei, Ambasada americană de la Kiev le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat țara.

Între timp, la Moscova, televiziunea rusă de stat acordă o atenție deosebită morții Daryei Dugina.

Neliniștea s-a instalat la Kiev pe fondul avertismentelor Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Adunările publice sunt interzise, iar marți dimineață s-au auzit sirene de raid aerian. În centrul capitalei ucrainene, Guvernul a expus tancuri și vehicule blindate rusești capturate.

Adăposturi antiaeriene vor fi instalate în fiecare clădire nouă din Ucraina, potrivit unei legi semnate acum de președintele Zelenski. Aceasta prevede și desfășurarea urgentă a unei rețele de adăposturi antiaeriene în întreaga țară.

Președintele polonez Andrzej Duda a sosit cu trenul la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski despre un sprijin militar mai mare pe care Polonia îl va acorda Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea rusă, precum și un sprijin economic, umanitar și politic.

La centrala Zaporojie, rușii au adus mai multe trupe si au lansat noi bombardamente. Atacurile au loc înaintea Zilei Independenţei Ucrainei, care marchează miercuri eliberarea de sub dominaţia sovietică.

Oficialii ruși din regiunea Zaporojie au declarat indirect independența regiunii față de Ucraina.

Cetățenii ucraineni care intră în regiunea ocupată sunt declarati solicitanți de azil temporar în baza legislației ruse. Astfel, ei sunt clasificati drept refugiați care fug de persecuțiile din Ucraina, transmite Institutul pentru Studiul războiului din Washington.

Marți, la centrul de televiziune Ostankino din Moscova, are loc o slujbă de comemorare pentru Darya Dugina, care a fost ucisă sâmbătă într-un atentat cu mașină capcană.

Tatăl ei, filosoful ultranaționalist Alexander Dugin, a declarat că Darya a murit pentru popor și pentru Rusia și că această pierdere nu poate fi justificată decât prin victoria Rusiei.

Dugina, o comentatoare politică în vârstă de 29 de ani, avusese apariții recente la televiziunea rusă pentru a promova pozitia Kremlinului privind invazia Ucrainei.

Rusia a acuzat serviciile speciale ucrainene de moartea ei, FSB declarând că a rezolvat cazul și că asasinatul a fost „planificat și executat de serviciile speciale ucrainene”.

Oficialii ucraineni au negat orice implicare în explozie.

Citește și: Ziua Independenței Ucrainei, fără manifestații. Guvernul de la Kiev a interzis paradele de teamă că rușii ar putea lansa noi atacuri

Sursa foto: Shutterstock