Confidenţialitate

Ziua Mondială a Radioului: un secol de informare, divertisment și educație

La 13 februarie se celebrează Ziua Mondială a Radioului, la iniţiativa UNESCO. Sărbătoarea marchează prima transmisie radio de la sediul ONU, realizată la 13 februarie 1946.

La inițiativa Delegației Permanentă a Spaniei la UNESCO, la 3 noiembrie 2011 a fost aprobată înființarea Ziua Mondială a Radioului.

De la apariția sa, radioul a fascinat lumea și a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar și cultural-științific. Astăzi, este modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil.

În 2024, Ziua Mondială a Radioului marchează centenarul acestuia. Cu această ocazie, tema anului 2024 a fost stabilită la Radioul, un secol de informare, divertisment și educație.

În mesajul aniversar, UNESCO scrie că “în cei 100 de ani de existență, radioul a devenit, în mod incontestabil, mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor, oferind știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii”.

Radio Europa FM este alături de ascultătorii săi de la 26 mai 2000.

La ora 16.00, George Zafiu transmitea primele cuvinte și primele emoții la primul post privat de radio din România cu acoperire națională în FM. “Ascultați Europa FM, este ora 16.00! Din acest moment, suntem împreună! Viața s-a schimbat!”

Primele cuvinte au fost urmate de prima melodie transmisă la Europa FM: John Lennon – Imagine.