Anual, ceva mai mult de de 500 de români sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer al sângelui. În ultimul deceniu, transplantul de celule stem hematopoietice a fost folosit cu tot mai mult succes în tratarea acestor afecțiuni.
Vorbim despre o procedură medicală recunoscută la nivel mondial, care se face după ce boala a fost oprită în evoluție prin chimioterapie.
Din păcate, probabilitatea de a găsi un donator compabitil este mică, inclusiv în cazul fraților. Acest neajuns poate fi compensat printr-un număr cât mai mare de donatori, în acest fel crescând posibilitatea ca medicii să găsească pe cineva compatibil din punct de vedere genetic.
În Germania de exemplu, cam 9 la sută din populația țării este înscrisă în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
În România, abia am sărit de 0,3 la sută. Pentru pacienții români care au făcut transplat de celule stem hematopoietice, salvarea a venit, de cele mai multe ori, din afara țării.
Pe 19 septembrie, se celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Vă încurajăm să intrați pe www.registru-celule-stem.ro și să vă înscrieți în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Uneori, gesturi simple îi transformă pe cei care le fac în adevărați eroi. Așa se întâmplă și cu cei dispuși să doneze celule stem hematopoietice. Și oricât cât de trist ar suna, fiecare dintre noi ar putea avea nevoie, la un moment dat, de un erou.
- Victor Marin