Ziua Internaţională a Rinichiului – rinichii îmbătrânesc şi ei

Pe 13 martie a fost Ziua Internațională a Rinichiului. Nu trebuie să uităm că rinichii, aceste organe vitale ale organismului nostru îmbătrânesc odată cu noi.

Au o structură complexă și îndeplinesc numeroase funcții esențiale pentru o viață sănătoasă. Responsabilitatea noastră este să-i protejăm și să verificăm periodic starea lor, pentru a trata eventualele probleme la timp.

Principala funcție a rinichilor este de a elimina toxinele din organism și excesul de apă din sânge. Ei ajută, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale, la producerea de celule roșii ale sângelui care transportă oxigen la țesuturi, dar și mențin sănătatea oaselor. Rinichii controlează nivelul în sânge al multor minerale și molecule, precum sodiul și potasiul. În fiecare zi aceste organe controlează nivelul de sare și apă, în așa fel încât tensiunea arterială rămâne constantă.

Principalul indicator al funcției renale este nivelul creatininei măsurat în sânge. Creatinina este un produs al metabolismului mușchilor și excretat prin rinichi. Atunci când rinichii nu funcționează bine, creatinina se acumulează în sânge și va apărea cu o valoarea crescută pe rezultatelor analizelor.

Medicul nefrolog, a cărui specialitate este sistemul renal, o să calculeze, de asemenea, și indicatorul numit rată de filtrare glomerulară, pentru a estima cât de bine funcționează rinichii. În acest calcul, va ține cont de nivelul de creatinină, vârsta și sexul pacientului.