Confidenţialitate

Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112. Cătălin Chirca, STS: Oamenii sună la 112 pentru a solicita informații care nu sunt de competența sa: starea vremii, mersul trenurilor, reclamații | AUDIO

De Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112, peste 100 de clădiri, – sedii ale instituțiilor publice, teatre și hoteluri  din întreaga țară –  vor fi iluminate marți, 11 februarie, în roșu. Este un mod de atrage atenția asupra utilizării corecte a acestui serviciu vital. Anul trecut, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion comparativ cu anii trecuți, dar sunt în continuare români care sunt nejustificat la 112, a spus, în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Cătălin Chirca.

Purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca: Oamenii sună la 112 pentru a solicita diferite informații care nu sunt de competența 112: starea vremii, mersul trenurilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Oamenii sună la 112 pentru a solicita diferite informații care nu sunt de competența 112. Și aici dăm exemplu: starea vremii, mersul trenurilor, sunt unii dintre ei care vor să depună reclamații – fie la operatori economici, fie la instituții de stat. Sunt, iarăși, persoane care sună din greșeală la 112. Vor să formeze alt număr sau se apelează telefonul în buzunar. Avem exemple de persoane care au sunat și de peste 15.000 de ori într-un singur an, dar sunt și acele persoane care sună la 112, se prefac că au o urgență, anunță, de exemplu, un incendiu, ajung pompierii la fața locului, constată că de fapt a fost o alertă falsă”, a spus purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Cătălin Chirca.

Cătălin Chirca a amintit în ce situații trebuie să sunăm la 112 și a precizat că operatorii STS sunt instruiți să preia urgențele și atunci când cel care sună la 112 nu poate vorbi din diverse motive medicale sau pentru că se află alături de agresor.

Purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca: „Când, de exemplu, cineva nu poate să vorbeacă, operatorul îi oferă anumite informații, adresează mai multe întrebări, apelează la el să apese o tastă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Un apel urgent este atunci când este pusă în pericol viața, proprietatea sau mediul înconjurător și la fața locului este necesar să intervină un echipaj de la aceste instituții responsabile cu intervenția. Sunt multe situații deosebite. Colegii noștri au o foarte bună pregătire. Au cursuri cu psihoterapeuți care îi pregătesc cum să reacționeze pentru situații neașteptate. Când, de exemplu, cineva nu poate să vorbeacă, operatorul îi oferă anumite informații, adresează mai multe întrebări, apelează la el să apese o tastă”, a precizat reprezentantul STS.

De unde au venit cele mai multe apeluri nejustificate în cursului anului 2024

Amenzile pentru cei care sună nejustificat la 112 ajung la 8000 de lei.

Anul trecut, cele mai multe apeluri nejustificate au fost inițiate din județele Gorj, Covasna, Mureș și Mehedinți, iar la polul opus s-au aflat Cluj, București, Ilfov, Bihor, Timiș și Iași.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 10 călătorii gratuite pentru transportul în comun din Capitală, premiu pentru cei răspund corect la un chestionar privind siguranța online. Unde are loc inițiativa | AUDIO | GALERIE FOTO