Ziua cea mare la Festivalul de Film de la Veneția: se decernează Leul de Aur

Ceremonia începe la ora locală, 19.00 – 20, ora României. Multe dintre peliculele prezentate la festival au dezamăgit însă.

Drama Pieta semnată de celebrul regizor sud-coreean Kim Ki-duk se numără printre filmele favorite la câștigarea Leului de Aur – anunță cotidianul Fetsivalului Venezia News.

Filmul lui Kim Ki-duk are însă doi concurenți serioși: Apres mai al francezului Olivier Assayas – despre tinerii revoluționari de la începutul anilor 70 și pelicula filipineză Thy Womb, semnată Brillante Mendoza, care prezintă reacțiile unui tânâr de 18 ani, în fața schimbărilor sociale de la sfârșitul anilor 60.

Sunt posibile însă și surprize. Trofeul ar putea ajunge la americanul Paul Thomas Anderson, pentru filmul The Master cu Joaquin Phoenix în rol principal sau la italianul Marco Bellocchio pentru pelicula Bella Addormentata. Italienii râvnesc cu atât mai mult la marele trofeu cu cât ultimul Leul de Aur Italian a fost câștigat în 1998 – E vorba de Cosi ridevano al regizorului Gianni Amelio.

Multe dintre filmele prezentate la Veneția au dezamăgit însă. Pe listî au fost trecute – Passion al lui Brian De Palma , şi Un giorno speciale al regizoarei italiene Francesca Comencini, cotate ca foarte slabe. Și Robert Redford a dezamăgit cu un thriller banal, care nu a convins nici publicul, nici critica, The Company You Keep, cu Susan Sarandon, Julie Christie, Shia LaBeouf şi Nick Nolte.

Cu mare nerăbdare e așteptat și câștigătorul trofeului Leul viitorului, acordat în fiecare an celui mai bun film de debut. Favoritul criticilor de film este Kuf al regizorului turc Ali Aydin.