Confidenţialitate

Ziua alegerilor prezidențiale din SUA

3 noiembrie este ziua alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

În fapt, este ultima zi în care americanii mai pot vota.

Se anunță cel mai strâns scrutin din istoria recentă a Americii.

Autoritățile se așteaptă proteste de stradă, mai ales dacă Donald Trump – care aspiră la un al doilea mandat la Casa Albă – se va grăbi să își revendice victoria fără să aștepte numărarea celor 100 de milioane de sufragii exprimate în avans, în majoritate ale alegătorilor democrați. Rezultatul final ar putea întârzia, de aceea, câteva zile.

În capitala Washington, de teama actelor de vandalism, multe magazine și clădiri de birouri și-au baricadat ferestrele cu panouri de lemn.

Recordul votului prin corespondență este, în mare măsură, rezultatul temerilor cauzate de pandemie şi al necesităţii menţinerii distanţării fizice în ziua alegerilor.

Michigan, Minnesota şi Ohio sunt aşa-numitele state indecise, iar rezultatele din aceste zone ar putea înclina balanţa finală a scrutinului prezidenţial.

În general, harta electorală pare să arate destul de rău pentru Donald Trump, care în ultimele luni s-a plasat constant în urma contracandidatului democrat Joe Biden în sondajele de opinie la nivel naţional, în special din cauza modului în care administraţia sa a gestionat criza sanitară.

Analiștii îndeamnă la prudență, amintind de episodul de acum 4 ani, când Donald Trump a învins-o, în mod surprinzător, pe Hillary Clinton, favorita acelor alegeri.