Zile de libertate pentru deținuții închiși în condiții necorespunzătoare. Raluca Prună: ”Sunt cetățeni ca și noi”

E bine ca deținuții care sunt închiși în condiții necorespunzătoare să beneficieze de reducerea pedepselor?

Ministrul Justiției revine cu precizări legate de proiectul de lege care prevede acordarea a 3 zile de libertate pentru fiecare 30 petrecute în condiții improprii.

România trebuie să adopte măsuri în acest sens, mai ales că, încă din anul 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a somat țara noastră să îndrepte lucrurile, spune ministrul Raluca Prună.

Eu am explicat că, cel puțin din 2012, de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o decizie cvasi pilot în cauza Iacob-Stanciu, România este în situația în care trebuia să adopte niște măsuri. Avem exemplele unor alte state, parte la convenție, care sunt și state membre, Italia, Ungaria, Bulgaria, care au adoptat măsuri de recurs compensatoriu bănesc, însă numai după pronunțarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei decizii pilot. Noi suntem înainte de decizia pilot și trebuie să recunoaștem că avem condiții precare în penitenciare și am creat acest cadru, un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, în fond, la fiecare 30 de zile primești trei zile câștig. E un tip de compensare pe care persoana deținută în condiții precare o poate primi”,  a spus Raluca Prună.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției a făcut apel la populația să nu respingă un astfel de proiect de lege.

Societatea trebuie să înțeleagă că toți cei care trec printr-un penitenciar și își execută o pedeapsă sunt persoane care au greșit, dar scopul fundamental al pedepsei este îndreptarea și reîntoarcerea în societate. Sper că în acest an în care am tot vorbit despre condiții precare și despre sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă și să înțeleagă că aceștia sunt semenii noștri și statul român are față de ei o obligație. Plus de asta, statul român mai are obligația, care este cuprinsă într-o strategie care premerge mandatului meu, de reintegrare socială a acestor persoane. Sper ca societatea să îi primească bine și fără prejudecăți pe acești oameni“, a declarat Raluca Prună la sediul CSM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de lege care acordă zile de libertate deținuților care sunt închiși în condiții improprii aparține Ministerului Justiției și se află în dezbatere publică.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS