Ziare.com: La protestele din 10 august a fost un „haos total la nivel informational si decizional”

Site-ul Ziare.com dezvăluie că mai mulți oficiali ai administrației centrale și locale din București, cu putere de decizie, au fost lăsați fără informații vitale în seara zilei de 10 august, la protestul din Piața Victoriei.

Printre alții, este vorba despre prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, viceprimarul Aurelian Bădulescu, dar și ofițeri ai Jandarmeriei care ar fi fost obligați să stea într-un centru de comandă fix din spatele Guvernului, în fața unor ecrane care nu ofereau imagini complete și cu acces la internet limitat.

Autorul articolului, Emilian Isăilă, a discutat cu unul dintre cei aflați în acest centru care spune că aflând despre huliganii care veneau spre Piața Victoriei, viceprimarul Bucureștiului s-a oferit să-i oprească, însă nu a fost lăsat.

„Ce era șocant, din ce mi-a povestit persoana respectivă, e faptul că primeau informații că vin galeriile …la ora 6 (P.M.-n.r.) au primit informații că vine galeria din Ploiești, la ora 8 (P.M. – n.r.), că s-au strâns elemente din galeria Dinamo, undeva pe Ștefan cel Mare, și – din partea jandarmeriei și a Poliției – nu s-a luat nici o măsură. În disperare de cauză, viceprimarul Bădulescu a zis că merge el acolo, cu Poliția locală, dar nu a fost lăsat. Această indecizie a dus, de fapt, la lăsarea acestor elemente huliganice să intre în Piață.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Emilian Isailă este autorul mai multor investigații care au ca temă intervenția Jandarmilor din 10 august, soldată cu peste 450 de răniți majoritatea civili și anchetată de Parchetul Militar.

El spune că multe dintre intoxicări mediatice au fost lansate chiar de oameni din sistem, iar intervenția Jandarmilor a fost coordonată de fapt de la Ministerul de Interne.

”Ceea ce este foarte grav, e că represiunea a fost coordonată din Ministerul de Interne. Cei din M.I. erau stresați să se semneze acel ordin de intervenție, pentru a putea să scape de responsabilitate. Adică, ei coordonează represiunea de la M.I., dar au nevoie de prefect să-l semneze, îl bat la cap pe tot parcursul zilei să semneze, iar din acel moment, ei scapă de responsabilitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.




Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS