Zi de doliu național în Italia. Funeraliile de stat au avut loc la Domul din Ascoli Piceno

Ministerul Român de Externe confirmă moartea altor doi români în cutremurul ce a afectat centrul Italiei. Astfel, numărul românilor morţi ajungând la 10, 16 fiind daţi dispăruţi.

Bilantul victimelor seismului de miercuri dimineata a ajuns la 290 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi.

In Italia e zi de doliu naţional.

La Ascoli Piceno s-au încheiat funeraliile de stat pentru 35 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sub dărâmături. La ceremonie au luat parte şeful statului, premierul şi alţi politicieni de rang înalt.

 

Aproximativ 600 de oameni s-au strâns în faţa sălii de sport unde s-a tinut slujba, pentru a urmări ceremonia pe ecrane gigantice.

Reprezentaţi ai Crucii Roşii şi voluntari ai Diocezei Ascoli au împărţit apă.  În sala plină de coroane de flori s-au aflat numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, înlăcrimată, preşedintele Senatului si cel al Camerei Deputaţilor, dar şi vicepreşedintele Parlamentului European.

Dintre cele 35 de sicri, 21 erau albe – ale copiilor care au murit in seismul de miercuri dimineata. Cea mai tanara victima avea 5 luni luni şi jumătate, iar cea mai in varsta 93 de ani

Acesta este salutul pe care îl oferă comunitatea noastră celor 35 de victime, dar şi celorlalte. Gândurile noastre se îndreaptă spre Accumoli şi Amatrice, pentru că suntem o singură mare familie”, a spus episcopul de Ascoli Piceno, Giovanni D’Ercole, care a oficiat slujba funerară.

Clopotele din țările noastre s-au prăbușit, dar intr-o zi le vom reauzi”, a fost invitația la speranța a Monseniorului Giovanni D’Ercole.

Pe parcursul ceremoniei, au fost citite numele celor care şi-au pierdut viaţa, în faţa mulţimii cu ochii în lacrimi.

În cursul dimineţii, presedintele Mattarella a mers la Amatrice, zona cea mai grav afectată de seism.

A ajuns în regiune cu elicopterul, după care a mers pe jos printre dărâmături, alături de primar.

Seful statului a fost la centrul operaţional pentru salvare, unde le-a mulţumit celor care au muncit zi şi noapte pentru a scoate oamenii de sub dărâmături.

Apoi a vizitat taberele pentru sinistraţi.

Sergio Mattarella le-a promis copiilor că localitatea lor va fi reconstruită.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS