Confidenţialitate

Zi de BINE: Pedibus, o aventură curajoasă deopotrivă pentru copii, cât și pentru părinți și voluntari | AUDIO

“Ideea le-a venit citind ziarul. Scria acolo, într-un articol, că în Danemarca și Italia copiii sunt organizați pe grupuri conduse de câțiva voluntari adulți, care se deplasează împreună per pedes la şcoală. Pedibus se numesc aceste grupuri, care le-a atras atenția câtorva profesori din Sf. Gheorghe. Ce-ar fi să facem și noi la fel, s-au gândit ei…

S-au dus cu ideea direct la primărie. Pentru profesori era important ca pișpiricii să capete mai multă autonomie, într-un mod care să fie sigur pentru ei. Iar pentru autoritățile locale era important să facă ceva cu traficul și poluarea, care mai sunt suportabile doar în vacanță, când părinții nu își duc copiii la școală cu mașina.

Un an mai tâziu, peste 550 de voluntari – profesori, medici, actori, sportivi, autorităţi locale – au fost ghizi pentru 150 de copii care merg zilnic la școală pe jos. Ținta pentru anul viitor este de 2.000 de copii, care să meargă la școală cu Pedibus. Grupurile pornesc în fiecare dimineaţă din şase puncte ale oraşului, adunând pe traseu toţi copiii care îi aşteaptă în staţiile prestabilite. Apoi se întâlnesc toate în centrul oraşului, unde elevii se regrupează în funcţie de şcolile la care învaţă şi pornesc spre destinaţie.

Zic de bine despre această aventură curajoasă deopotrivă pentru copii, cât și pentru părinți și voluntari. Oare se aude până la București?

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.