Confidenţialitate

Zi de BINE: În Olanda, toți angajații din sectorul transportului public fac training-uri în care învață cum să recunoască semnele demenței | AUDIO

“Mersul cu trenul e unul dintre lucrurile de bază care mă leagă de copilărie și de protagoniștii ei principali – bunicii. Că mergeam la ei cu trenul sau că mă aduceau înapoi acasă, fiecare drum era prilej de amorțeală la căldură, în fața geamului, de numărat berze și de bâțâială numai bună pentru adormit. Așa că, atunci când am citit despre următoarea campanie, am zis că neapărat trebuie să Zic de Bine!

În Olanda, o mare problemă când vine vorba de sănătatea publică, este demența. Așa de mare, încât autoritățile olandeze se așteaptă ca în următorii 20 de ani, demența să devină principala cauză de deces. Cu toate astea, medicina e în continuare blocată pe subiect și tratamente pentru bolile neurodegenerative întârzie să apară. Nu putem vindeca demența, dar asta nu înseamnă decât că trebuie să facem tot ce putem pentru a aduce momente de bucurie și lumină în această ceață a minții.

Această concluzie stă la baza unei campanii realizate de Compania feroviară din Olanda, împreună cu Organizația pentru Alzheimer și Demență, în care Compania feroviară a construit un compartiment de vagon, cu scaune de două locuri, spațiu pentru bagaje, măsuță și container pentru gunoi, iar în loc de geam un televizor care proiectează imagini în mișcare de pe rute interne din țară.

Acest compartiment va vizita 12 case de bătrâni din 12 provincii diferite, poposind câte o lună la fiecare, timp în care pacienții care suferă de demență și aparținătorii lor vor putea călători din nou cu trenul, dar într-un mediu familiar, unde pot să stea de vorbă, să bea o cafea și cine știe, poate să își aducă aminte tot felul de amintiri plăcute, având în vedere stimularea diferitelor simțuri.

Mai mult decât atât, toți angajații din sectorul transportului public fac training-uri în care învață cum să recunoască semnele demenței și cum să gestioneze un pasager care suferă de asta. Cam bun, nu?

Curând și în România… da, știu, mai durează. Dacă totuși știți vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de BINE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.