Confidenţialitate

Zi de BINE: Daria, fata nevăzătoare care și-a cerut libertatea de la părinți | AUDIO

“Independența e diferită pentru fiecare-n parte. Pentru unii independența e sinonimă cu libertatea financiară și cam atât. Pentru alții e un vârf de munte sau un zbor cu parapanta. Pentru unii, independența înseamnă autosuficiență și închidere în sine. Iar pentru o persoană aparte, independența e un câine pe nume Daisy.

Înainte de Daisy, Daria Domșa folosea bastonul clasic pentru nevăzători, dar tot mergea, mai mereu, însoțită. Era dependentă de ai ei oriunde mergea. Trebuia să le spună cât stă și cu cine este. Puțin incomod pentru o tânără la facultate care vrea să locuiască la cămin. Daisy, labradorul dresat pentru rolul de câine însoțitor, a salvat-o pe Daria din multe situații stânjenitoare. Dar a și băgat-o în altele și mai și. Mă rog, nu e vina câinelui că a ajuns în filmulețe pe TikTok postate de colegi deranjați de câinele care a lătrat ca să-și apere stăpâna de o profesoară cu exces de zel și decibeli.

S-a supărat Daria, mai ales că știe ce norocoasă este. În România, nu sunt fonduri pentru dresajul, hrana și îngrijirea medicală a câinilor însoțitori. Tocmai până la Satu Mare s-a dus Daria să o cunoască pe însoțitoarea ei, la Asociația Angel Dog, pentru care s-a și hotărât să facă voluntariat. Poate, poate, va putea recompensa din toate binecuvântările mai mici și mai mari pe care Daisy le-a adus în viața ei.

Dorința de libertate și de a ne descurca singuri e scrisă în codul nostru genetic. Dar pentru unii dintre noi pare misiune imposibilă. Așa că zic de Bine despre Daria, care și-a cerut libertatea de la părinți, și despre Daisy, însoțitor și prieten de nădejde prin peripețiile vieții unui nevăzător.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.