Confidenţialitate

Zelenski trebuie să negocieze cu Putin pentru încetarea războiului, spune președintele Franței. „Rusia va rămâne acolo unde este” | AUDIO

Pentru ca pacea să revină în țara vecină, președintele Ucrainei trebuie să negocieze cu Rusia, susține președintele Franței, ăn cadrul unei vizite în România.

Emmanuel Macron se află miercuri la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, unde, din februarie, se află peste 500 de militari francezi pentru a apăra România și Estul NATO în fața agresiunii Rusiei.

„Geografia este încăpățânată și Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost și ieri și unde va fi și mâine. Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război cu poporul rus, dar pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze trebuie să negociem. Președintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia și noi, europenii, vom fi și noi la această masă aducând garanții de securitate și elemente care țin de resortul nostru. Aceasta este realitatea”, a declarat președintele Franței.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește forțele NATO prezente în România, peste 5.000, liderul de la Paris  a anunțat că numărul militarilor francezi prezenți în România va crește și mai mult în perioada următoare:

„Cadrul NATO, pentru că în acest cadru armata franceză se află pe teritoriul român împreună cu ceilalți aliați, și cu sprijinul armatei române, dispozitivul actual va lua amploare, își va spori capacitățile. Întâlnirea de nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiție și este o dovadă suplimentară a unității noastre pentru a îndepărta orice amenințare de pe flancul estic al UE și al NATO.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat și că miniștrii Apărării lucrează la un plan de dotare a Forțelor Navale în România, după ce cele două părți au eșuat în ultimii ani să semneze contractul mult așteptat pentru construirea de corvete pentru Armata României.

Asociarea între grupul francez Naval Group și Șantierul Contanța a cerut părții române nenumărate amânări, așa că înțelegerea nu a fost încă semnată:

„Lucrăm, la cererea autorităților române, la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române, miniștrii de resort au putut să discute și să stabilească un document cadru și pe plan politic și militar dorim să consolidăm acest document cadru și această cooperare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea