Confidenţialitate

Zeci de români blocați pe aeroporturile din Mexic

Zeci de români sunt blocați pe aeroporturi din Mexic, atât pe cel din Mexico City, cât și pe cel din Cancun.

Autoritățile mexicane le-au refuzat intrarea și le-au reținut pașapoartele și telefoanele mobile.

Ambasada României spune că nu poate interveni peste decizia autorităților mexicane cu competențe în domeniul migrației de a-i reține pe români pe aeroporturi, însă a făcut apel la respectarea strictă a drepturilor.

Un avion în care se aflau în jur de 80 de români a ajuns luni pe aeroportul din Cancun la ora locală 16.30.

De mai bine de 12 ore, 50 dintre ei sunt reținuți în aeroport, deși li s-a pus viză de intrare în Mexic, din informațiile Europa FM. Ar fi ținuți în doup camere mici, fără să se respecte regulile de distanțare socială.

Celelalte 30 de persoane au fost îmbarcate luni seara într-un avion spre Europa.

Cei încă reținuți pe aeroport povestesc că le-au fost conficate telefoanele mobile, dar și pașapoartele și acuză că autoritățile mexicane nu le-au explicat de ce nu sunt lăsați să plece.

La solicitarea Europa FM, ministerul român de Externe precizează că, pe lângă cei din Cancun, români sunt reținuți și pe aeroportul din Mexico City.

Potrivit datelor preliminare obținute de Ambasada României din Mexic, autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației au refuzat accesul cetățenilor români în baza răspunsurilor date de aceștia la interviul realizat la sosire: scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător.

Mai mult, oficialii mexicani spun că ar fi identificat alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele reținute.

Ambasada României în Mexic continuă dialogul cu autoritățile mexicane și fac apel la respecatarea drepturilor cetățenilor români.