Confidenţialitate

Zeci de palestinieni răniţi în Cisiordania în confruntările cu armata israeliană

Cel puţin 41 de palestinieni au fost răniţi în Cisiordania în confruntările cu armata israeliană, în timpul protestelor izbucnite aseară, după prezentarea planului de pace propus de preşedintele american.

Palestienii resping categoric planul pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump.

În schimb, liderii europeni reacţionează cu prudenţă la încercarea Washingtonului dea rezolva conflictul istoric dintre Israel şi Palestina.

Potrivit cotidianului israelian “Haaretz”, trei dintre palestienii răniţi au ajuns la spital, ei fiind împuşcaţi de soldaţi israelieni.

Mii de palestinieni au protestat în stradă împotriva planului de pace propus de liderul american.

Planul de pace elaborat de Casa Albă prevede ca Ierusalimul să devină capitala indivizibilă a Israelului şi anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania.

De asemenea, proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu prevede acordarea de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi în Iordania şi Egipt.

Documentul a fost elaborate inclusiv de Jared Kushner, consilier al preşedintelui american dar şi ginerele lui Donald Trump.

De origine evreiască, Kushner a declarat la CNN că palestienii nu ar trebui să irosească şansa oferită acum.

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că România va continua să sprijine o soluție cu două state şi va participa activ la dialogul din cadrul Uniunii Europene pe această temă.