ZDF: „Anexarea Transilvaniei – România sărbătoreşte aniversarea de 100 de ani”

Ziua Națională a României și Centenarul marcat pe 1 Decembrie au fost prezentate de postul public german și de agenția de știri

Potrivit ZDF, pe 1 Decembrie, România a “celebrat a 100-a aniversare a anexării fostei provincii a Ungariei, Transilvania”. Potrivit ZDF, “cu câştigul teritorial rezultat din prăbuşirea Austro-Ungariei după Primul Război Mondial, România şi-a mărit teritoriul cu aproape o treime”.

“În Transilvania, românii erau majoritatea. Reprezentanţii a aproximativ 800.000 de germani care locuiau acolo au votat, de asemenea, pentru unirea cu România. Majoritatea germanilor români au emigrat de atunci. Astăzi, Transilvania este în centrul României. Dar nu a fost întotdeauna aşa”, arată postul ZDF – Zweites Deutsches Fernsehen – televiziunea publică din Germania.

Totul ar fi pornit de la un articolpublicat de Agenția Germană de Presă (DPA), preluat apoi și de postul public ca bază pentru știrile pe care le-a difuzat.

Reacția României

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că a luat notă cu consternare de articolul publicat de Agenția Germană de Presă (DPA) în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei.

MAE spune că, dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale. ”Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina”.

În reacția autorităților române se precizează că ”erorile grave pe care le conține știrea, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric și prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificației acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă și obiectivă a publicului”.

TVR intervine și solicită ZDF să prezinte corect ştirea

Marți, Doina Gradea, președintele postului public național, a transmis o scrisoare lui Thomas Bellut, Director General ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – televiziunea publică din Germania), referitoare la o ştire difuzată de postul tv în data de 1 decembrie a.c.

Materialul, preluat de la Deutsche Presse Agentur, a fost difuzat de televiziunea germană, chiar de Ziua Naţională a României, sub titlul « Anexarea Transilvaniei – România sărbătoreşte aniversarea de 100 de ani ».

În scrisoare, PDG al TVR arată că ştirea, difuzată de agenţia de presă germană şi preluată, fără verificare, de către ZDF este tendenţioasă, aducând prejudicii imaginii României şi demonstrând necunoaşterea totală a istoriei României şi Europei.

Potrivit documentului, Preşedintele-Director General TVR solicită prezentarea corectă a momentului istoric de la 1 decembrie 1918, şi a ştirii care, prin modul în care a fost redactată, contravine misiunii publice a ZDF.

„Mă adresez dumneavoastră, ca de la un post public de televiziune la altul şi ca de la un membru EBU, la alt membru EBU şi care, în virtutea apartenenţei la această organizaţie, ar trebui să împărtăşească aceleaşi valori şi să aibă aceeaşi misiune publică, atât în România, cât şi în Germania, respectiv să informeze corect publicul”, argumentează Doina Gradea, în adresa către Directorul General ZDF.

Scrisoarea a fost transmisă, spre informare, şi conducerii European Broadcasting Union (EBU), Tony Hall, Preşedinte EBU şi Noel Curran, Director General EBU.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS