Confidenţialitate

După Richard Branson, Jeff Bezos a zburat sub orbita Terrei | VIDEO LIVE

Antreprenorul american Jeff Bezos, cel mai bogat om al planetei, a realizat, marţi, o călătorie supersonică la marginea spaţiului cosmic.

Construit de compania sa Blue Origin, modulul New Shepard reunește o capsulă şi o rachetă.

Alături de Jeff Bezos, în acest zbor s-au mai aflat fratele său, Mark Bezos, aviatoarea Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, şi Oliver Daemen, un student în vârstă de 18 ani.

Tatăl tânărului a plătit biletul pentru prezența acestuia la bordul navei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

„Am efectuat un test al sistemului de evadare în care am arătat cum poate evada capsula în cazul unei anomalii la decolarea rachetei. Misiunea M6 a fost despre testarea acestui lucru în cele mai grele condiţii. Am aprins motorul în zbor şi am arătat că putem recupera caspula în siguranţă”, a afirmat Gary Lay, designer New Shepard.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță

Altitudinea la care va ajunge capsula New Shepard este de 105 kilometri, trecând astfel peste linia Karman, aflată la 100 kilometri.

Există o dezbatere aprinsă cu privire la locul în care începe, de fapt, spaţiul. O delimitare comună este Linia Kármán, o graniţă imaginară situată la 62 de mile sau 100 km deasupra nivelului mării.

„În esenţă, odată ce această linie de 100 km este traversată, atmosfera devine prea subţire pentru a oferi suficientă portanţă pentru ca aeronavele normale să poată menţine zborul”, a declarat Raman Prinja, şeful Departamentului de Fizică şi Astronomie al Universităţii din Londra.

Dar unii universitari, guverne şi directori oferă altitudini variate atunci când li se cere să definească unde se termină atmosfera Pământului şi unde începe spaţiul.

Câteva companii de călătorie spaţială s-au lăudat că merg la „marginea” spaţiului, chiar dacă zboară mult sub Linia Kármán.

Între timp, NASA spune că spaţiul începe la doar 50 de mile în sus, ceea ce înseamnă că oricine trece deasupra este un astronaut în ochii guvernului SUA.

Startul călătoriilor spațiale cu vehicule private a fost dat de excentricul miliardar englez Richard Branson, fondatorul Virgin Galactic, al cărui zbor suborbital a fost unul de succes la 11 iulie.