Zahărul modifică structura creierului în doar 12 zile

Zahărul poate modifica structura creierului în doar 12 zile, provocând dependență similar drogurilor, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii danezi, informează medicalnewstoday.com.

Mai precis, zahărul duce la modificarea structurii circuitului din creier asociat cu procesarea recompenselor.

În momentul în care o persoană învață ceva nou sau experimentează ceva plăcut, în creier este activat sistemul de recompensare. Cu ajutorul substanțelor naturale din creier, anumite zone comunică între ele pentru a ajuta persoana respectivă să învețe și să repete comportamente care îmbunătățesc cunoașterea și starea de bine.

Bazat în principal pe neurotransmițătorul dopamină, acest sistem explică unele experiențe profund umane, precum plăcerea sexuală, cea a petrecerii timpului cu prieteni și momentele în care oamenii se îndrăgostesc.

Unele substanțe, precum drogurile, „deturnează” sistemul, activându-l pe cale artificială și generând dependența.

Cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia „dependență alimentară” în 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite alimente, precum lapte, ouă, cartofi. De atunci, au fost efectuate mai multe studii care au explorat conceptul, iar rezultatele au fost amestecate, unii specialiști fiind de părere că expresia este exagerată.

Noul studiu a fost efectuat de Michael Winterdahl, profesor la Departamentul de medicină clinică de la Universitatea Aarhus din Denmark, și colegii săi, care au analizat efectele consumului de zahăr asupra creierului porcilor.

Cercetătorii au ales șapte porci de Göttingen, care au primit doze variabile de soluție de glucoză și cărora li s-au scanat creierele pentru a se vedea modul în care este activat sistemul de recompensare.

După 12 zile, cercetătorii au remarcat modificări majore în sistemele de procesare de dopamină și opioide. Mai mult, sistemul de procesare a opioidelor, aflat în acea regiune din creier asociată plăcerii și stării de bine, a fost activat încă de la administrarea primelor doze dulci.

Autorii noului studiu spun că descoperirile lor arată că „alimentele bogate în zahăr influențează circuitul de recompensare din creier similar drogurilor care provoacă dependență”.

Autorul studiului spune că descoperirile i-au contrazis așteptările inițiale. Acesta a explicat că, deși se știa că zahărul are anumite efecte fiziologice și că nu este sănătos, nu se aștepta ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS