Confidenţialitate


Zacusca cu ghebe, ca pe Valea Milcovului – AUDIO


Zacusca cu ghebe, ca pe Valea Milcovului – AUDIO

 În Vrancea – după ploi, în păduri sunt ghebe peste tot, spre bucuria gospodinelor care își pregătesc cămările pentru iarnă.

Oamenii de la munte cunosc foarte bine ciupercile și nu se tem să le consume… deși medicii avertizează asupra riscului pe care îl reprezintă consumul ciupercilor de pădure.

În comuna Reghiu, în  această perioadă, femeile pregătesc zacusca cu ghebe.  Florentina Trifan e recunoscută pe toată Valea Milcovului pentru rețeta ei moștenită de la bunici.

Anul acesta, când a pregatit zacusca, a fost ajutata de mama ei, Constantina, dar au venit și ucenice: fetele sale, care trebuie să ducă tradiția mai departe.

Fără să se teamă că ar putea culege ciuperci otrăvitoare, cu o experiență îndelungată, Florentina Trifan e bucuroasă că după ploaie au apărut ghebele. După ce le-a cules, se pregătește să prepare delicioasa zacuscă.  Ceea ce va pregăti va fi pus în cămară. Zacusca va fi numai bună în zilele postului Crăciunului.

Pe lîngă ghebe, la zacuscă e nevoie și de alte legume proaspete, culese din grădină.

Odată pregătite ingredientele, gospodina și ajutoarele ei trec la treabă. Primul pas – taie toate legumele. Ca să iasă o zacuscă perfectă, trebuie să fie atentă la cantitățile folosite.

Rețeta e simplă: mai întâi se pune o strachină de ulei. Când uleiul e încins, se pune ceapa, apoi sarea. Urmează gogoșarii, morcovul, ghebele, iar la final roșiile, după care se adaugă condimentele, care fac diferența. Când e gata, zacusca se pune în borcane.

Zacusca de ghebe, o tradiție în zona de munte, nu este însă recomandată de medici. Nu pentru că nu ar fi naturală, ci pentru că există riscul ca după ploaie chiar și ciupercile comestibile să devină toxice. Sunt cazuri în care apar mutații și e suficient ca un singur spor de ciupercă otrăvitoare să atingă ghebele, bureții sau alte ciuperci comestibile pentru ca acestea să devină toxice. Intoxicația în cazul consumului de ciuperci otrăvitoare este foarte periculoasă, iar prezentarea la medic se impune de la primele simptome, care constau în colici abdominale, greţuri, vărsături, diaree,  transpiraţii abundente și semne de deshidratare. În astfel de cazuri, tratamentul medical este vital, pentru că intoxicația cu ciuperci otrăvitoare poate fi, în cazurile netratate, fatală.

Colega noastră Claudia Toader a asistat la preparare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 


Ultimele stiri
Hunedoara: Descoperire nouă la Castelul Corvinilor. Au fost găsite două documente vechi de peste 150 de ani, depuse…

„Sirenele libertății” vor răsuna sâmbătă la Timişoara, un gest simbolic care marchează ziua declarării primului oraş liber de…

Ciprian Ciucu, după ce a depus jurământul pentru funcția de primar general al Capitalei: „Va urma o perioadă…

Vladimir Putin a acuzat Ucraina de începerea războiului în 2022 și a prezentat o hartă a Rusiei care…

Mai multe cadre MAI au donat sânge în cadrul unui eveniment-spectacol, la care au luat parte și copii:…

Secția de ATI pentru nou-născuți a spitalului „Marie Curie” din București se extinde. Mai e nevoie de jumătate…

România în Direct. Care este gustul Crăciunului tău?

Impozitele auto cresc de la 1 ianuarie, în funcție de norma de poluare și capacitatea cilindrică. Lia Olguța…

Carburanții se scumpesc din 1 ianuarie. Cât vor plăti șoferii la pompă pentru benzină și motorină | AUDIO

STUDIU: Românii consumă tot mai puține băuturi nealcoolice din cauza creșterii prețurilor și a taxei pe zahăr. Cea…